Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

H προσφορά της Ελλάδας στην Ευρώπη

Ταραχή προκάλεσε στους κύκλους της Κομισιόν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου από την Standard & Poor’s. Η καρδία της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης βρίσκεται και αυτή έκθετη στις ορέξεις των αγορών από την Παρασκευή που μας πέρασε. Κύριος λόγος της υποβάθμισης είναι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης εδώ και 17 μήνες.
Σε μία προσπάθεια να αρθεί η ακυβερνησία έπεσαν στο τραπέζι πολλά ονόματα πολιτικών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις τύχες του Βελγίου. Μετά από ολονύχτιο θρίλερ και ενώ οι Βέλγοι πολιτικοί δεν μπορούσαν να τα βρουν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το όνομα ενός Έλληνα πολιτικού που θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα από τον καθένα την βελγική κρίση.  
Το όνομα του...
Κώστα Καραμανλή ακούστηκε από τα χείλη του Βέλγου Βασιλιά Αλβέρτου Β΄ως η ιδανικότερη λύση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα οι δύο άντρες συμφώνησαν στην ανάληψη της πρωθυπουργίας του Βελγίου από τον Έλληνα πολιτικό.  
Στο άκουσμα και μόνο αυτής της είδησης οι διεθνής χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν ιδιαιτέρως θετικά καθώς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή χαίρει τεράστιας εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο. Κανείς δεν αμφισβητεί την ικανότητα, την εργατικότητα και το πάθος του στην επίλυση κρίσεων. Με την αφοσίωση του κ. Καραμανλή στην επίτευξη των στόχων να θεωρείται δεδομένη, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αυτό είναι το πρώτο βήμα για να τερματιστεί η κρίση χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Το έργο, πάντως, του κ. Καραμανλή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς αναλαμβάνει να ενώσει έναν λαό κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ελληνοφρένεια