Μας υπενθυμίζει ποιός πραγματικά κυβερνά αυτή τη χώρα
«Εξοπλισμένος με 45 εμπειρογνώμονες και 30 χρόνια προσωπικής εμπειρίας ο Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκεται στην Αθήνα για να βοηθήσει τους Ελληνες να κάνουν οικονομία και να θεσμοθετήσουν μεταρρυθμίσεις» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η απεσταλμένη του περιοδικού στην Ελλάδα ακολούθησε για λίγες μέρες τον 66χρονο επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς εκείνος, κουβαλώντας πάντα όπου πηγαίνει έναν χοντρό μπλε φάκελο, επισκεπτόταν το ένα ελληνικό υπουργείο μετά το άλλο μαζί με τη συνοδεία του, χρησιμοποιώντας ένα λευκό λεωφορειάκι γερμανικής κατασκευής, μάρκας Volkswagen. «Ο επικεφαλής της Task Force καθαρίζει το σπίτι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο τονίζεται ιδιαίτερα ο χαρακτηρισμός - καθόλου κολακευτικός για τους Ελληνες πολιτικούς -, «Γερμανός πρωθυπουργός» τον οποίον έχουν αποδώσει στον Ράιχενμπαχ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι μάλιστα «ένας από τους πιο φιλικούς χαρακτηρισμούς» τονίζεται στο ρεπορτάζ, υπονοώντας προφανώς άλλους χαρακτηρισμούς, ιστορικά φορτισμένους από την εποχή των ναζί, όπως «γκαουλάιτερ», «εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής» κλπ.
«Ο Ράιχενμπαχ παραδέχεται ότι υποτίμησε το πόσο θα δυσκόλευε τη δουλειά του το γεγονός ότι είναι Γερμανός» γράφει η δημοσιογράφος Τζούλια Αμαλία Χάγερ. Οπως της είπε ο ίδιος δουλειά του είναι «να βοηθήσει τους Ελληνες να κάνουν τα μαθήματά τους».
«Η κατάσταση που πρωτοσυναντήσαμε είναι τόσο κακή που μόνο να βελτιωθεί είναι δυνατόν» λέει ο ίδιος. Ξεκίνησε τη δουλειά του τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Μέλη της ολλανδικής ομάδας βοηθούν στην ανάπτυξη του εθνικού κτηματολογίου, Γάλλοι εργάζονται για την μεταρρύθμιση της υγείας. Και από τον Ιανουάριο Γερμανοί ειδικοί θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης» σημειώνει η δημοσιογράφος. Και τονίζει : «Η δουλειά του Ράιχενμπαχ είναι μία άσκηση ισορροπίας. Οφείλει να παρεμβαίνει για να προσφέρει την εμπειρία των ξένων, αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να μένει εκτός πολιτικών ζητημάτων».
Υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Ελλάδα ; ρωτάει η ρεπόρτερ του Spiegel. «Διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα διαφορετικό είδος αποφασιστικότητας μεταξύ των Ελλήνων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Είναι μια αποφασιστικότητα που δεν την αισθάνθηκα την προηγούμενη φορά που βρέθηκα στην Αθήνα» απαντά ο τεχνοκράτης εκπρόσωπος των δανειστών.
Μήπως όμως είναι πια πολύ αργά ; επιμένει η δημοσιογράφος. «Νομίζω» της λέει ο Ράιχενμπαχ, «ότι με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι αργά».
«Οι Ελληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες. Ο Ραίχενμπαχ γνωρίζει το εξής παράδοξο: οι δύο στους τρεις Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, αν και, σε περίπου ανάλογο ποσοστό, δεν θέλουν να υποστούν τα απαραίτητα μέτρα σκληρής λιτότητας» γράφει η απεσταλμένη του Spiegel.