Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά τους στον λαϊκισμό

«Αν η χώρα χρεοκοπήσει και πάει στη δραχμή, για τους πρώτους μήνες θα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα έχουν να φάνε. Οι εικόνες της Αργεντινής με τις εφόδους στα εμπορικά κέντρα θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο». Η δραματική αυτή περιγραφή ανήκει σε στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, το οποίο μου θυμίζει ότι η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφίμων της. «Αλλά κι όταν οι εταιρείες βρουν - κάποια στιγμή - συνάλλαγμα και μπορούν να εισάγουν τρόφιμα, μια κονσέρβα τόνου, από περίπου 2 ευρώ που πουλιέται σήμερα, θα φτάσει τις 1.000 δραχμές, όταν ο μέσος μισθός θα είναι 100.000 δραχμές!».
Ευτυχώς, παρά τις απίθανης ανευθυνότητας τοποθετήσεις μέρους της Αριστεράς - ότι δεν τρέχει και τίποτα να πάμε στη δραχμή -, οι πολίτες κλείνουν τα αυτιά τους στον λαϊκισμό. Εχουν αντιληφθεί ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι καταστροφή - το 80% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις απαντά ότι «η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στο ευρώ», συμπληρώνοντας (7 στους 10) ότι, εφόσον μπορούν, θα πληρώσουν τους φόρους τους, αν και τους θεωρούν (9 στους 10 πολίτες) άδικους. Μπορεί, δηλαδή, οι πολίτες να έχουν πνιγεί από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και να έχουν απηυδήσει από την ανικανότητα της κυβέρνησης να ξετρυπώσει τους φοροφυγάδες, αλλά βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο.
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι για μία ακόμη φορά οι πολίτες βρίσκονται μπροστά από τα κόμματα και τους πολιτικούς που εμφανίζονται και πάλι κατώτεροι των περιστάσεων: από τη μια πλευρά οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να διαπληκτίζονται καθημερινά σαν παιδαρέλια για τα «φέουδά» τους και την υστεροφημία τους. Και από την άλλη η ΝΔ να εμφανίζεται ως «μωρή παρθένα» που δεν θέλει να λερώσει τα χέρια της με νέα επώδυνα μέτρα και απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ολα αυτά, όταν σχεδόν καθημερινά 500.000 ευρώ φεύγουν στο εξωτερικό και ο κ. Παπαδήμος διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξουν έως τις 15 Ιανουαρίου σοβαρές αποφάσεις, τα ελλείμματα της χώρας θα είναι μεγαλύτερα το 2012 απ' ό,τι το 2011 και άρα η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ είναι ανοιχτή. Σε μια στιγμή μάλιστα που η γραφειοκρατία της Κομισιόν δεν θεωρεί πλέον ταμπού τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Σαρκοζί δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα μπήκε «χαριστικά» στο ευρώ και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες παίρνουν τα μέτρα τους για να μπορέσουν να αμυνθούν σε ένα εφιαλτικό σενάριο επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή. Βοήθειά μας!
ta nea