Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Οι περιπέτειες του άνεργου κυρίου Η

Δυστυχώς γι’ αυτόν ο άνεργος κύριος Η, με τον οποίο ασχοληθήκαμε πέρσι τέτοιες μέρες εξακολουθεί να είναι άνεργος και φέτος τέτοιες μέρες. Η απαίτησή του, συνεπώς, μιας και δεν ασχολούνται μαζί του ούτε η τρόικα ούτε ο Παπαδήμος, να ασχοληθούμε εμείς κρίνεται απολύτως λογική, μέρες που είναι.
Ο άνεργος είναι άνεργος
Καθώς τα Χριστούγεννα πλησίαζαν, ο άνεργος κύριος Η ήταν φυσικό να παραδίνεται σε φιλοσοφικές σκέψεις. Ο άνεργος, σκεφτόταν, είναι ένας άνθρωπος με δυο πόδια, δυο χέρια, δυο μάτια και δυο αφτιά όπως όλοι. Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους δεν είναι ότι δεν έχει δουλειά, αλλά ότι ψάχνει για δουλειά. Έχει τα δυο του πόδια για να τρέχει όπου ζητούνται υπάλληλοι και εργάτες, τα δυο του χέρια για να μην ξέρει τι να τα κάνει, τα δυο του μάτια για να διαβάζει μικρές αγγελίες και τα δυο του αφτιά για να ακούει τον ψίθυρο πίσω από την πλάτη του.

Επίσης ο άνεργος έχει ένα στόμα το οποίο σπάνια χρησιμοποιεί για να μιλήσει, καθώς έχει λίγα πράγματα να πει κι ακόμα λιγότερα να φάει.
Το γενικό συμπέρασμα απ’ όλα αυτά για τον κύριο Η ήταν ένα: Ο άνεργος είναι άνεργος.
Το εισιτήριο
Περνώντας και ξαναπερνώντας από τον δρόμο της ανεργίας ο κύριος Η βαρέθηκε και αποφάσισε να αλλάξει διαδρομή. Βγαίνοντας λοιπόν από το σπίτι του εκείνο το πρωί έστριψε δεξιά αντί να στρίψει αριστερά, διέσχισε ένα μικρό πάρκο αντί να διασχίσει ένα μεγάλο άλσος, πέρασε απέναντι από μια διάβαση πεζών αντί να συνεχίσει ίσια, έριξε μια ματιά στο καφενείο που ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο συνταξιούχους αντί να ρίξει μια ματιά στο καφενείο που ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο μετανάστες, και τελικά στάθηκε στη στάση του τρόλεϊ αντί να σταθεί στη στάση του λεωφορείου. Μόλις το τρόλεϊ έφτασε όμως δεν ανέβηκε, γιατί σκέφτηκε το έξοδο του εισιτηρίου κι έτσι αυτομάτως και για κακή του τύχη ξαναβρέθηκε στο δρόμο της ανεργίας.
Μύγα
Στις 28 Απριλίου 2011 μια μικρή μύγα συγκινήθηκε τόσο από τον θηριώδη κομπιούτερ του ταμείου ανεργίας, ώστε αποφάσισε να γεννήσει σε μια από τις χιλιάδες κρύπτες του τα αβγά της. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μια απειροελάχιστη διαρροή ηλεκτρονίων, η οποία δεν επέτρεψε στα 1.123.675 μυγάκια της να γεννηθούν, αλλά και επέφερε μια μικρή αλλοίωση στα στοιχεία του κυρίου Η. Έκτοτε ο τελευταίος είχε την υποχρέωση, όποτε παρουσιαζόταν στο ταμείο ανεργίας ή και σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες του κράτους, να αποδεικνύει ότι δεν ήταν μύγα, πράγμα αρκετά δύσκολο για έναν άνεργο...
Διαθήκη
Μέσα στη μαυρίλα της ανεργίας ήρθε κάποτε στον κύριο Η η ιδέα να γράψει τη διαθήκη του. Διαπίστωσε όμως ότι δεν είχε τίποτε να αφήσει στα παιδιά και στη γυναίκα του κι έτσι σκέφτηκε να κάνει αυτό που πολλοί στην ιστορία έκαναν, αν και ο ίδιος δεν ανήκε στη χορεία των μεγάλων ανδρών. Να ψαρέψει δηλαδή από τον ωκεανό της ζωής του μια συμβουλή τόσο σοφή εξαιτίας της πείρας και των βασάνων του, ώστε να είναι πολύτιμος οδηγός στη ζωή των κληρονόμων του.
Μπορεί αυτή η συμβουλή να πλέει ακόμα κάπου στον ωκεανό της ζωής του και να μην καταδέχεται το αγκίστρι του, αλλά τουλάχιστον από τότε ο κύριος Η βρήκε μια απασχόληση. Ψαρεύει.
Απόπειρα αυτοκτονίας
Αισθανόταν ντροπή όταν το σκεφτόταν, αλλά παρ’ όλα αυτά συνέβη: Μετά, από καιρό στην ανεργία, ο κύριος Η αποφάσισε μια νύχτα να αυτοκτονήσει. Τουλάχιστον δεν θα είμαι βάρος στους δικούς μου, σκέφτηκε, άσε που θα πάρουν μια έστω μειωμένη σύνταξη.
Αποχαιρέτησε λοιπόν νοερά τη γυναίκα και τα παιδιά του, σηκώθηκε αθόρυβα μέσα στη νύχτα και πήδηξε με τις ριγέ πιτζάμες του από το παράθυρο του τέταρτου ορόφου όπου έμεναν. Ευτυχώς μέσα στη σύγχυσή του είχε ξεχάσει ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η τράπεζα είχε βγάλει σε πλειστηριασμό το διαμέρισμά τους, κι έτσι τώρα έμεναν με νοίκι σε μια μικρή παλιά μονοκατοικία. Πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα απλώς να βρεθεί με το κεφάλι μέσα σε μια γλάστρα βασιλικού και να επιστρέψει ντροπιασμένος στο κρεβάτι του. Το πρωί δεν μπορούσε μάλιστα να δώσει καμιά εξήγηση στη γυναίκα του, που αναρωτιόταν απορημένη πώς βρέθηκαν φύλλα βασιλικού στα μαλλιά του.

Καρτερός Θανάσης
Αυγή