Δεν ιδρώνει το αυτί των υπουργείων στην εμμονή της τρόικας για μείωση των δημοσίων δαπανών. Ενοίκια, καθαριότητα, ΔΕΗ και φύλαξη του υπουργείου Περιβάλλοντος κοστίζουν συνολικά 11 εκατ. ευρώ το χρόνο
Νομικές τρικλοποδιές, εμπόδια και εμμονή στη γραφειοκρατία δυσχεραίνουν την προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας της δημόσια διοίκησης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αποτυχία στην προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
Ο παραλογισμός ενισχύεται μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", από την άρνηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσουν διάταξη σε ψηφισθέντα νόμο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση ενοικίων στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.Νομικές τρικλοποδιές, εμπόδια και εμμονή στη γραφειοκρατία δυσχεραίνουν την προσπάθεια ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας της δημόσια διοίκησης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη αποτυχία στην προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
Από τα 28 κτίρια που στεγάζουν σήμερα τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και τους περίπου 1.500 εργαζομένους του σε όλη την Αττική, τα 27 είναι μισθωμένα και ένα μόνο είναι ιδιόκτητο. Τα κτίρια είναι μάλιστα διάσπαρτα σε όλη την Αττική και στην πλειονότητά τους άνω των 20 ετών, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων υπηρεσιών.
Πριν από ένα χρόνο έγινε η πρώτη απόπειρα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο με στόχο την εξοικονόμηση 9 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο η διαδικασία εγκαταλείφτηκε στην μέση.
Εάν σε αυτό προστεθούν και τα γενικά έξοδα των κτιρίων (φύλαξη, καθαρισμός, ΔΕΗ) τότε ο λογαριασμός φουσκώνει κατά 2 εκατ. ευρώ.
Και ενώ την ίδια στιγμή η χώρα βουλιάζει στα χρέη και μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το κράτος εξακολουθεί να κινείται σε προμνημονιακούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το ΥΠΕΚΑ διατηρεί ακόμα γραφείο στην Μητροπόλεως με εμβαδόν 400 τ.μ. και αντίστοιχο προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων, τα πανάκριβα κτίρια στη Μεσογείων όπου στεγάζεται το γραφείο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και μεγάλο τμήμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων του υπουργείου και φυσικά το κτίριο Βωβού στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας που στεγάζονται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και κοστίζει 28.000 ευρώ μηνιαίως.