Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Διαδικασίες - εξπρές για την άδεια τουριστικών καταλυμάτων

Διαδικασίες-εξπρές για την αδειοδότηση και λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μέσω ειδικού πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει δέσμη ρυθμίσεων για τον αγροτουρισμό, τους τουριστικούς λιμένες και τις εγκαταστάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Τουρισμός υπαίθρου - Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και τη λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων - Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», θα μπορούσε «να είναι τρία ξεχωριστά νομοσχέδια», τόνισε κατά τη χτεσινή παρουσίασή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Κοινό σημείο όλων των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση με στόχο να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο έως τις 20 Ιανουαρίου, «είναι η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και η απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σκέλος της αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων υπογράμμισε ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώνονται πλέον κατά 40%, ενώ τα σχεδόν τέσσερα έτη αναμονής μέχρι τη λειτουργία ενός τουριστικού καταλύμματος μειώνονται σε ενάμιση χρόνο.

Τουρισμός υπαίθρου. Οσον αφορά τον τουρισμό υπαίθρου, είναι η πρώτη φορά που αποσαφηνίζεται στη χώρα μας η εν λόγω μορφή τουρισμού και ορίζεται ως «ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» Αντίστοιχα, ορίζονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός ως οι κυριότερες και οι πλέον δυναμικότερες μορφές τουρισμού υπαίθρου.
Στις επιχειρήσεις που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό υπαίθρου περιλαμβάνονται τουριστικά καταλύματα με δυναμικότητα έως 40 κλίνες, εστιατόρια, ταβέρνες και καφενεία με προϊόντα ελληνικής ή τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης και πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.
Μια επιχείρηση χαρακτηρίζεται αγροτουριστική αν ανήκει κατά 50% σε αγρότη και οι πρώτες ύλες και προϊόντα είναι κατά 40% από οικεία παραγωγή.
ta nea .gr