Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

«Καθήστε στα αυγά σας – αλλά όχι όλοι»

Όλες αυτές τις ημέρες αποφεύγω να εκφραστώ, όχι γιατί δεν έχω κάτι να πω αλλά γιατί καταρχήν με προλαβαίνουν οι εξελίξεις και μετά γιατί επιλέγω να μην εκφράσω την γνώμη μου δημόσια. Ούτως ή άλλως η άποψή μας δεν είναι το ζητούμενο, άλλα πράγματα είναι. Σε αυτήν την φάση δεν δοκιμάζεται μόνο η υγεία μας, (ή τα νεύρα μας ) ή η ανασφάλεια μας για το μέλλον, δοκιμάζεται κυρίως η ατομική ευθύνη απέναντι στο σύνολο.


Αλλά - η ατομική μας ευθύνη αυτήν την δύσκολη περίοδο δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο σωστό μέτρο του αυτοπεριορισμού μας. Μετά το πρώτο σοκ πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ατομικές αλλά και συλλογικές!


Το μεγαλύτερο επίτευγμα  του Τάσου Αλιφέρη δεν ήταν τα πολλά έργα που άφησε πίσω του, αλλά που δημιούργησε ενεργούς πολίτες. Ενεργοί πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια με την σειρά τους δημιούργησαν το θαύμα της Τήλου. Εμείς λοιπόν οι ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου μαζί με τους αναρίθμητους φίλους του νησιού μας έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που έχουν την θεσμική ευθύνη για το καλό του νησιού. Εδώ θα ήθελα να σταθώ στην έως τώρα σωστή διαχείριση της δημάρχου μας και των δημοτικών συμβούλων της με την σειρά των παρεμβάσεων τους για την διαχείριση του προβλήματος. Αλλά πρέπει να σταθώ επίσης και στους όποιους απόντες από την όποια θέση ευθύνης κατέχουν και που αυτοί μας ζήτησαν να είναι. Θεωρώ πως δεν πρέπει και δεν μπορούν να είναι απόντες. Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχει κανείς μας το ηθικό δικαίωμα να απέχει, πόσο μάλλον αυτοί που έχουν την θεσμική ευθύνη. Ας είναι, είμαι σίγουρος πως όλοι, μετά από όλα αυτά θα κριθούν…

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τις αρχές του τόπου μας από όποια θέση κι αν έχουμε όπου και αν είμαστε αυτήν την ώρα, στην προσπάθεια για την κάλυψη του όποιου υγειονομικού κενού, και την βοήθεια στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Να μείνουμε όλοι ενωμένοι και για την ας την πούμε τουλάχιστον δύσκολή τουριστική σεζόν που έρχεται. Να κρατήσουμε την ψυχραιμίας μας στις πραγματικά δύσκολές μέρες που έχουμε μπροστά μας και που κανείς μας δεν μπορεί καν να αντιληφθεί το μέγεθος. Εκτός από το θέμα της υγείας η Τήλος, όλοι εμείς δηλαδή, ξεκινάμε έναν μαραθώνιο 12άμηνης οικονομικής δυσπραγίας ( επιλέγω να μην γράψω καταστροφή).
‘Έχω ξαναγράψει πως με τον τουρισμό, με τον έναν η με τον άλλο τρόπο, ασχολούμαστε όλοι. Γι΄αυτό τον λόγο πιστεύω πως ο Δήμος από σήμερα κιόλας εκτός όλων των άλλων πρέπει να σταθεί κοντά στις επιχειρήσεις. Σε μια πρώτη φάση αφού η φυσική παρουσία μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη να βοηθήσει μέσω του Κ.Ε.Π. σε ό, τι δικαιολογητικά ίσως χρειαστούν. Ή να ενημερώνει για τις καθημερινές αναφορές και πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρήσεις του νησιού.

Και κάτι τελευταίο, πολύ σωστά απαγορεύτηκαν οι βόλτες των εκτός… όμως καλό θα είναι να μειωθούν και στις απολύτως απαραίτητες και με πολύ προσοχή οι βόλτες των εντός γιατί μόνο τότε θα αξίζει ο κόπος. 

Στην Τήλο δεν έχουμε παρά να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και που έχουμε μάθει καλά. Γιατί σωστά είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τα καταφέρουμε, το στοίχημα όμως είναι να μας βρει η επόμενη μέρα όλους όρθιους.

Και τότε, θα τα καταφέρουμε!

Μιχάλης Κυπραίος