Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Έως την επόμενη μέρα

Ήρθε η ώρα να δούμε και τα θέματα της οικονομίας λαμβάνοντας αναγκαστικά υπόψη το επικρατέστερο σενάριο για το νησί μας αλλά και για την χώρα.

Ένα σενάριο το οποίο πρέπει να συμπεριλάβει τους επόμενους 12 μήνες.
Και για να γίνει εφικτό αυτό, όλα τα μέτρα θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν χρονικό ορίζοντα έξι + έξι μήνες. Δηλαδή να προχωρήσουν τώρα έξι μήνες και ανάλογα με τις εξελίξεις, συνεχίζουν ή όχι. Η δέσμευση όμως είναι σημαντικό να γίνει από τώρα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι, λοιπόν, κατά την άποψη μου μετά και το τέλος Μαΐου να αρχίσουμε εμείς στην Ελλάδα να μπαίνουμε σε μια διαδικασία σταδιακής αποκλιμάκωσης.
Σταδιακή αποκλιμάκωση μόνο όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα γιατί αντίθετα οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις θα αυξάνοντα μήνα με τον μήνα. Ο τουρισμός, η κύρια οικονομική δραστηριότητα του νησιού, τουλάχιστον για το 2020 στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί ζημία κατά 60% με 80%. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ολική καταστροφή καταρχήν για την δική μας κοινωνία, αλλά και για την χώρα ολόκληρη, αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις σε τρεις επόμενες φάσεις. Οι φάσεις δεν μπορούν να έχουν διαφορά πάνω από λίγες εβδομάδες μεταξύ τους, αλλιώς τα πράγματα απλά θα γίνονται χειρότερα. Το αισιόδοξο είναι πως από τις σχεδόν καθημερινές επαφές μου με τη Δήμαρχο γνωρίζω πως έχει καταλάβει πλήρως το θέμα και έχει ξεκινήσει σειρά επαφών αλλά και πρωτοβουλιών με πολλούς φορείς.   

Φάση 1η

Η πρώτη φάση, όπως καταλαβαίνετε, έχει ξεκινήσει ήδη, με την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων η οποία μέχρι σήμερα είναι μόνο στα χαρτιά. Η συμπεριφορά τραπεζών θα πρέπει τουλάχιστον να ανησυχήσει την κυβέρνηση. Κλπ… κλπ….

Φάση 2η

Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτήσει  τα μικρά νησιά και τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό σε αυτά με την μορφή έστω και χαμηλότοκου δανεισμού γιατί δεν θα έχει καμία χρησιμότητα αλλά περισσότερη επιβάρυνση. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν περισσότερα βάρη και τότε αυτό αθροιστικά δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να βοηθήσει να καταρρεύσουν όλα γρηγορότερα.
Οι υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις για πρώτη φορά μετά από την σχεδόν 60 χρόνια προσφοράς τους στο Ελληνικό κράτος επιβάλλεται να αποζημιωθούν για την όποια ζημία θα έχουν συνολικά υποστεί. Η ζημία από τον τουρισμό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη θεομηνία στον αγροτικό τομέα.
Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα βοηθήσει τα νησιά μας να κρατήσουν την κοινωνική τους συνοχή που έχτισαν μέσω του τουρισμού όλες αυτές τις δεκαετίες και θα  βοηθήσει επίσης  να κρατηθούν οι επιχειρήσεις όρθιες τουλάχιστον για έως την περίοδο λίγο πριν την επόμενη μέρα. Και τότε θα χρειαστούμε άλλα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης των νησιών μας.

Φάση 3η

To be continued…




Μιχάλης Κυπραίος