Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Greenpeace: Να μην γίνουμε Αργεντινή και στα μεταλλαγμένα

Το άνοιγμα στην καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφή και τους κινδύνους που ενέχει, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Greenpeace,σημειώνοντας ότι κάθε σπόρος σόγιας που φυτεύεται, μπορεί να είναι ήδη μεταλλαγμένος ή να επιμολυνθεί σύντομα.
H περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα  μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζωοτροφών στη χώρα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, σε συνεργασία με ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, «παρουσιάζει το επιχειρηματικό της άνοιγμα για καλλιέργεια σόγιας στη χώρα ως μία άκρως δελεαστική για την αγροτική μας οικονομία «λύση».

Αν και οι πολυεθνικές, Syngenta και Pioneer/DuPont,  που εμπορεύονται σπόρους σόγιας και στη χώρα μας ,προσεγγίζουν τους Έλληνες παραγωγούς και «εγγυώνται» σήμερα πιστοποιημένη μη-μεταλλαγμένη σόγια, «στην πράξη» όπως εξηγούν από την Greenpeace  «έχει αποδειχθεί ότι κανένα σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης δεν επαρκεί ώστε να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από τη διατροφή μας. Στην πιο πρόσφατη σχετική δειγματοληψία που έκανε η Greenpeace άλλωστε, αποδείχτηκε ότι όλα τα τυχαία δείγματα σόγιας που εξετάστηκαν βρέθηκαν έως και 90% μεταλλαγμένα.»

Η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει μάλιστα ότι η πρακτική των πολυεθνικών, είναι να προσεγγίζουν απευθείας αγρότες και παραγωγούς «με στόχο να τους δεσμεύσουν επί δεκαετίες στο φαύλο κύκλο των μεταλλαγμένων όπως και στο αντίστοιχο παράδειγμα της Αργεντινής.  Και εκεί, η καλλιέργεια της σόγιας παρουσιάστηκε σαν μέρος της λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και σήμερα πάνω από το 90% της σόγιας που καλλιεργείται εκεί, είναι μεταλλαγμένη.»

Για μια ακόμα φορά η Greenpeace υπενθυμίζει την αξία των παραδοσιακών ελληνικών φυτών, όπως είναι το κουκί,το ρεβίθι,το μπιζέλι και το λούπινο που μπορούν αν αντικαταστήσουν τη σόγια.

in.gr