Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Iταλική πρόταση για ενοικίαση της βραχονησίδας Αλιμνιά

Eκπρόσωποι μεγάλου ιταλικού επενδυτικού ομίλου επισκέφτηκαν το νησί της Χάλκης και ο νομικός σύμβουλος του ομίλου, ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο Μιχάλη Πατρό προτείνοντάς του την ενοικίαση της βραχονησίδας Αλιμνιά.
Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ο Ιταλός εκπρόσωπος είπε στον κ. Πατρό  «Πες μας πόσα θέλεις να μας ενοικιάσεις για 50 χρόνια τη βραχονησίδα Αλιμνιά», και έβγαλε στο τραπέζι ένα μπλοκ επιταγών.
Ο δήμαρχος εδώ και καιρό επιχειρεί να αξιοποιήσει τη βραχονησίδα (με επιφάνεια 7,4 τ. χλμ. και μήκος ακτών 21 χλμ.), η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη, αλλά σε αυτήν δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο που κτίστηκε το 1475 από τους Ναϊτες Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, πλην όμως η γραφειοκρατία, όπως λέει, τον εμποδίζει.
Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο υποβρυχίων και οι ανασκαφές έβγαλαν στο φως και ρωμαϊκούς τάφους. Το μέρος πάντως έχει γίνει… διεθνής προορισμός αφού πέρυσι το καλοκαίρι έμειναν για δύο ημέρες στην πανέμορφη αυτή βραχονησίδα ο πρίγκιπας Κάρολος μαζί με την Καμίλα.
Η Αλιμνιά ανήκει διοικητικά στο νησί της Χάλκης και σύμφωνα με τον δήμαρχο η μόνη οικονομική διέξοδος για το νησί είναι να νοικιάσει τις βραχονησίδες του. Έτσι έστειλε μία τετρασέλιδη επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία τους ζητεί να απελευθερωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να έρθουν οι επενδυτές, όχι μόνον για τη βραχονησίδα, αλλά και για την περιοχή Κάνια (δίπλα στο λιμάνι), για την οποία επίσης ενδιαφέρονται Ιταλοί και Βρετανοί που έχουν, όπως λένε, «ζεστό χρήμα». Ο δήμαρχος σκοπεύει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση της βραχονησίδας.

koolnews.gr