Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Την αξιοποίηση των κατεχόμενων ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Τρόπους αξιοποίησης των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου τα οποία έχουν καταπατηθεί ακόμη και για 50 έτη και για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει στο Δημόσιο αιτήσεις εξαγοράς. Σύμφωνα με την «Ημερησία» στοιχεία που έχουν υποβάλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στη διεύθυνση Δημοσίων Κτημάτων τοποθετούν την αξία των 21.123 κατεχόμενων ακινήτων, μαζί με αυτήν των 4.500 κατεχόμενων στη Δωδεκάνησο και των 25.000 Μουσουλμανικών ανταλλάξιμων ακινήτων, κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Κατά καιρούς με διάφορά νομοθετήματα όπως ο Ν. 719/1977 δόθηκε η δυνατότητα στους κατόχους δημοσίων κτημάτων να τα εξαγοράσουν με μειωμένο τίμημα ανάλογα με το χρόνο κατοχής αυτών.

Με την εκποίηση ενός σημαντικού αριθμού δημοσίων κτημάτων, αφενός μεν εισέρευσαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα και ικανοποιήθηκαν ταυτόχρονα αρκετά αιτήματα ιδιωτών, αφετέρου δε, αποδεσμεύτηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα δικαστήρια από σημαντικό φόρτο εργασίας. Σήμερα μόνο στο Λεκανοπέδιο Αττικής εκτιμάται ότι εκκρεμούν προς εξέταση τουλάχιστον 3.000 αιτήσεις εξαγοράς.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει προτείνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου με ένα νέο νόμο ο οποίος θα στοχεύει στην εισροή εσόδων στο Δημόσιο αλλά θα έχει παράλληλα και κοινωνικό χαρακτήρα, καθορίζοντας τον τρόπο υπολογισμού της αξίας του κατεχόμενου ακινήτου με αντικειμενικό σύστημα.

in.gr