Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

SOS για την υπερβολική αλιεία

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες η υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Κομισιόν και της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη για την «Νέα Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Αλιεία», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη για την οριστικοποίηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.
Αναλυτές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η χθεσινή ψηφοφορία σηματοδοτεί την απαρχή μιας ριζικής αλλαγής στις πρακτικές αλιείας στην Ε.Ε.,καθώς βάζει στο στόχαστρο την υπερβολική αλιεία που απειλεί άμεσα σήμερα τα ιχθυοαποθέματα, την ανάγκη βιωσιμότητας και τη διατήρηση της θαλάσσιας ισορροπίας αλλά και των αλιευτικών πρακτικών στις θάλασσες της Ε.Ε., παρέχοντας παράλληλα στους επαγγελματίες της θάλασσας τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστούν. Στην Ε.Ε. υπάρχει 75% υπεραλιεία και στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό φτάνει το 82%, απειλώντας άμεσα την οικολογική και οικονομική ισορροπία στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Η σημασία της νέας αυτής πολιτικής αναδείχθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 650 ευρωβουλευτές από τους οποίους οι 502 ψήφισαν υπέρ, ενώ η στήριξη των ευρωβουλευτών στην πρόταση της επιτρόπου Δαμανάκη υπερέβη της κομματικές γραμμές και στηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το σύστημα των μεταβιβάσιμων ποσοστώσεων που πρακτικά σημαίνει ότι σε εθνικό επίπεδο, το κράτος που έχει την ιδιοκτησία των πόρων μπορεί να δώσει σε αλιείς τη χρήση των πόρων αυτών για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Και αυτό με πολύ καλές εγγυήσεις, ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση δικαιωμάτων πόρων σε λίγους.

Η πρόταση δίνει άλλωστε ιδιαίτερη σημασία στους μικρούς αλιείς και στις παράκτιες κοινότητες αλιέων, διάσταση που αφορά άμεσα την Ελλάδα και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην επιβίωσή τους, θεωρώντας τους πολύ πιο φιλικούς στο περιβάλλον και στην εργασία. Ενας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης είναι να καταγραφούν οι στόχοι που τα κράτη πρέπει να πετύχουν, αλλά να δοθεί η δυνατότητα ευελιξίας στα κράτη-μέλη που θα μπορούν να προστατέψουν τους μικρούς αλιείς.

enet.gr