Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Λίτσα Φτακλάκη: Σκοντάφτουμε στο μεταφορικό

Συνέντευξη για τις προοπτικές του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νησιά μας είναι η ελλιπής διασύνδεσης των νησιών μας τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και διαπεριφερειακά. Η απουσία ενός άρτιου μεταφορικού συστήματος αποτελεί το ακανθώδες ζήτημα για τα 48 νησιά μας. Το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, η μη σταθερότητα των δρομολογίων, η εποχική διαφοροποίηση τους, επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση.
Επίσης, η έλλειψη κατάλληλων λιμενικών εγκαταστάσεων και των παρεχομένων υπηρεσιών που είναι προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, της εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής κ.λπ. αποτελούν άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα των νησιών μας για την τουριστική τους προβολή και σαφώς αρνητικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί επίσης η έλλειψη επαρκών υποδομών για αεροπορικές μεταφορές σε πολλά από τα νησιά μας.

Επομένως, όποιον σχεδιασμό και να κάνεις, όποια προβολή και να υλοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει μια λειτουργική διασύνδεση των νησιών μας, η τουριστική προβολή δεν μπορεί να συμβάλει στην μεγιστοποίηση της προσέλκυσης επισκεπτών στα νησιά μας όταν η προσβασιμότητα σε αυτά δεν είναι δεδομένη. Ενώ λοιπόν ο σχεδιασμός μας για την προβολή των νησιών μας στηρίζεται σε σύγχρονους όρους marketing και επικοινωνίας για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, εντούτοις όλη η προσπάθεια αποδυναμώνεται από τη μη επαρκή πρόσβαση σε πολλά νησιά.

Παρ’ όλα αυτά εμείς στην επικοινωνιακή μας πολιτική για την προβολή των νησιών μας ως ιδανικού προορισμού, κινούμαστε δυναμικά αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, και περνάμε το μήνυμα στους εν δυνάμει ανά τον κόσμο επισκέπτες μας, πως αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν τα νησιά μας για τις διακοπές του και να συνδυάσουν τις διακοπές σε περισσότερα από ένα νησιά ( island hoping). Είναι πολύ εύκολο να προβάλεις τα νησιά μας και τις πολλαπλές επιλογές που σου προσφέρουν ως προορισμός καθώς κάθε νησί είναι μοναδικό, έχει τις δικές μοναδικές φυσικές ομορφιές του, τη δική του ιστορία, την πολιτιστική του κληρονομιά, τα μοναστήρια του, τις περιπατητικές του διαδρομές, την υπέροχη κουζίνα του, τα ανεξερεύνητα σημεία του, τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες για όλα τα γούστα και φυσικά τη μοναδική αιγαιοπελαγίτικη φιλοξενία που παραμένει ακόμα μοναδική και αυθεντική.

Επομένως, εάν η πολιτεία καταφέρει να βρει λύσεις για την επίλυση κυρίως του ακτοπλοϊκού, τότε τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να καταστούν ένας από τους πιο δυνατούς προορισμούς παγκοσμίως.

Πηγή: εφημερίδα Γνώμη
verena