Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας έριξαν την Ευρωζώνη στην ύφεση.

Κοινωνική διάσταση παίρνει πλέον η οικονομική κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχος του γερμανικού  ινστιτούτο πολιτικών ερευνών Friedrich-Ebert-Stiftung.
«Η αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στον ευρωπαϊκό Νότο έχει μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στις χώρες αυτές αλλά και...
...στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας τις πιέσεις τόσο προς τα εργατικά συνδικάτα, όσο και στα αριστερά κόμματα», διαμηνύουν οι Klaus Busch, Christoph Hermann, Karl Hinrichs και Thorsten Schulten, αξιωματούχοι του Friedrich-Ebert-Stiftung.

Όπως εξηγούν, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό Νότο, στόχος των οποίων είναι η ανάσχεση της κρίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις, τελικά έριξαν την Ευρωζώνη ξανά στην ύφεση.

Συγκεκριμένα οι αξιωματούχοι του ινστιτούτο αναφέρουν ότι η πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία ουσιαστικά είναι μια επίθεση σε μισθούς, κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσια ιδιοκτησία.
Η ανάλυσή των  Klaus Busch, Christoph Hermann, Karl Hinrichs και Thorsten Schulten δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια νέα μορφή παρεμβατισμού στη μισθολογική πολιτική - το Σύμφωνο «Euro Plus» και το «Six Pack» - τα οποία έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένες παρεμβολές στα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων των χωρών GIPS  (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία.Ισπανία)

Και διαπιστώνουν, αναφερόμενοι στο δημόσιο τομέα: Ελλάδα και Πορτογαλία υπέβαλαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα στο δημόσιο τομέα, λόγω των μέτρων λιτότητας, οι μισθοί έχουν περικοπεί κατά 20% στην Ελλάδα, κατά 10% στη Πορτογαλία,  στην Ισπανία κατά 5.9% και στην Ιταλία κατά 2,6%.  Αναφορικά με τις συντάξεις,  η Πορτογαλία έκανε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό της σύστημα το 2007 ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία το 2010. Αυτές όμως τις αλλαγές οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τις έκανα πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το  Friedrich-Ebert-Stiftung, οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν άκρως αρνητικές συνέπειες, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, το γερμανικό ινστιτούτο παραδέχεται πως η Ελλάδα είναι κυρίως η χώρα εκείνη από την οποία έχει ζητηθεί η πώληση μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας της.

Και καταλήγουν «Εάν η Ευρώπη ακολουθήσει το δρόμο της λιτότητας και κατά το 2014 -2015 τότε η πραγματικότητα θα είναι μια: Και θα είναι τρομακτική: Θα αφορά στην πλήρη καταστροφή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

protothema