Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η εξέγερση του Δεκέμβρη: Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Τρία χρόνια από την "μαύρη επέτειο"! Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ στις 18:00 προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών.
Ένας Ελληνοαμερικανός ετοίμασε μια ταινία φόρο-τιμής στον 15χρονο μαθητή που έγινε σύμβολο, με τίτλο «Η εξέγερση του Δεκέμβρη» ή December Riots . Την ταινία υπογράφει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Βύρρης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα του Δεκέμβρη από κοντά.

«Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε τρεις φορές, μία φορά από τον Κορκονέα, δεύτερη από τα ΜΜΕ και την τρίτη από το αργόσυρτο δικαστικό σύστημα. Γι' αυτό έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς» λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και επισημαίνει ότι «η τότε κυβέρνηση τα είχε χαμένα. Η νιότη βρισκόταν απελπισμένη στους δρόμους, εγκλωβισμένη» ενώ δεν παραλείπει να πει ότι «τρία χρόνια αργότερα απολαμβάνουμε την κατάντια της Ελλάδας». Κεντρική ιδέα της ταινίας εκτός από τη δολοφονία είναι «η βία που στοιχειώνει τις καθημερινές σχέσεις». «Στόχος της ταινίας είναι να αρχίσει ο κόσμος να σκέφτεται και να αντιδρά αντί να παραμένει απαθής σε όσα διαδραματίζονται στη χώρα», υπογραμμίζει ο Βύρρης και καταλήγει: «Ο Αλέξανδρος που οι φίλοι του αποκαλούσαν "Πρίγκιπα" είναι μάρτυρας για τη δική του γενιά... Η γενιά του είναι η γενιά των 350 ευρώ...Δεν υπάρχει μέλλον στα όνειρά τους».
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Βύρρης εργάστηκε με την ομάδα του επί δύο χρόνια για να ετοιμάσει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που περιγράφει με λεπτομέρειες της συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα αλλά και την εξέγερση των νέων που επακολούθησε σε όλη την Ελλάδα.
Η ταινία απεικονίζει την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου χρησιμοποιώντας πραγματικό υλικό της εποχής, αλλά και ντοκουμέντα που πρόσφερε η οικογένειά του, γεγονότα που αποκαλύφθηκαν από την δικογραφία, ευρήματα της εγκληματολογικής έρευνας και τις βαλλιστικές εξετάσεις.
madata.gr