Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία

Η καταστολή της εξέγερσης στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε «πιθανότατα περισσότερους» από 5.000 ανθρώπους, υποστήριξε η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Όπως είπε η κυρία Πιλάι, ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 2 Δεκεμβρίου έως τώρα, από τις δυνάμεις του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Εκτίμησή μου είναι ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη των διαδηλώσεων ξεπερνά σήμερα τους 5.000. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε η κυρία Πιλάι, σύμφωνα με διπλωμάτες που παρέστησαν στο Συμβούλιο.

«Αξιόπιστες πληροφορίες που συγκέντρωσε το προσωπικό μου δείχνουν μια τάση για συστηματική και διαδεδομένη χρήση βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων», πρόσθεσε.

Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, είπε επίσης ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 300 ανήλικους, τους 56 από τους οποίους το Νοέμβριο.

Τα σχολεία, είπε, χρησιμοποιούνται ως κέντρα κράτησης. «Δεν λυπήθηκαν τα παιδιά. Οι κρατικές δυνάμεις αδιαφόρησαν για τα δικαιώματα των παιδιών, προσπαθώντας να επιβάλουν σιωπή στους αντιφρονούντες. Το να σκοτώνουν παιδιά χτυπώντας τα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων είναι μια διαδεδομένη πρακτική», το ίδιο και «τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση», επισήμανε.
ta nea