Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μάρτης... γδάρτης και με ΦΠΑ στο βάθος

Στα φλέγοντα και μείζονα θέματα των επόμενων εβδομάδων για τον ευρύτερο κόσμο του Τουρισμού θα αναδειχθεί κατά τα φαινόμενα εκ νέου ο ΦΠΑ και οι συντελεστές του. Στη διαδικασία που απαιτεί και επιβάλλει η Τρόικα, μέχρι τον Ιούνιο...
...δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική περίοδος, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ.
Από πηγές μας στο ΥΠΟΙΚ και στα πέριξ αυτού, ακούμε ότι το θέμα του ΦΠΑ συζητείται και αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας αλλά υπογραμμίζεται και σε όλη τη σχετική αλληλογραφία.
Τα πρώτα σενάρια που εξετάστηκαν, “δείχνουν” προς ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 18% με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών 6,5% και 13% αλλά διατήρηση των υπηρεσιών ύπνου (διαμονής) σε έναν μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. 
Παραμένουν ακόμα σενάρια, όμως και διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία από τις αρχικές εισηγήσεις της Τρόικας.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τους μειωμένους συντελεστές των νησιών, θέμα το οποίο φυσικά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και φαίνεται ότι θα αποτελέσει πεδίο μεγάλων τριβών και αντιπαραθέσεων.
Όπως εξακολουθούν να αναφέρουν οι πληροφορίες μας, υπάρχει μεγάλη επιμονή της Τρόικας σε αυτό το θέμα και το μόνο πεδίο πιθανής “συζήτησης” που δέχεται, είναι να μην καταργηθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, να υπάρξει δηλαδή ένα τρόπον τινά, γεωγραφικό κριτήριο.
Αναμένουμε και εμείς τα νεότερα...
Tourism Lobby