Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μέτρα για την προστασία των μελισσών ζητούν 14 ευρωβουλευτές

Τη λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία των μελισσών από τα επιβλαβή νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα ζητά από κοινού με 13 συναδέλφους του ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται δραματική μείωση των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι η θνησιμότητα των μελισσών σε κάποιες περιοχές αγγίζει το 80% αντί για 5% που είναι το φυσιολογικό. Πλήθος δημοσιευμένων μελετών συνδέει τις απώλειες των μελισσιών με τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων.
Πρόκειται για εντομοκτόνα που κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού, μέχρι και στη γύρη, επηρεάζοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων. Τα πιο γνωστά είναι τα imidacloprid, clothianidin, thiamethoxam και fipronil. Τα νεονικοτινοειδή δηλητηριάζουν τις μέλισσες προκαλώντας είτε άμεση θνησιμότητα, είτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα γεννώνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών και στον άνθρωπο, καθώς πλήθος στοιχείων καταδεικνύει ότι είναι νευροτοξικά για πολλούς οργανισμούς. Επιπλέον, εργαστηριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδειξε ότι το imidacloprid μπορεί να προκαλέσει μεταλλαξιγενέσεις στα λεμφοκύτταρα όταν αλληλεπιδρά με νιτρικό κάλιο το οποίο βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι μέλισσες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επικονίαση συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος τους στη διατροφική ασφάλεια, καθώς μέσω της επικονίασης ρυθμίζουν το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία και Ιταλία έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών.
imerisia.gr