Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η σοφία του πλήθους

Παρά τις προβλέψεις, ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε και πάλι την πρωτιά στις προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου, με ένα εντυπωσιακό 27% σε share of buzz. Την εβδομάδα που πέρασε, τα στιγμιότυπα της παράδοσης-παραλαβής του ΠΑΣΟΚ (δηλαδή του βασικού περιουσιακού στοιχείου της Οικογένειας) ήταν "όλα τα λεφτά".
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο μέσα σε τρεις μήνες να χάνεις την Πρωθυπουργία και την Προεδρία του Κόμματος και να μένεις με μόνη παρηγοριά τα λόγια του Ε. Βενιζέλου "χαιρόμαστε που θα έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" (διάβαζε "να σε κάψω Γιάννη να σ´ αλείψω λάδι").
Ήρθαν και οι αντιπαραθέσεις για το "φούσκωμα" του ελλείμματος του 2009 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και η ατμόσφαιρα βάρυνε επικίνδυνα.

Πάντως, η φωτογραφία του ΓΑΠ στα ορεινά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού Βενιζέλου έδειχνε βελτιωμένο ηθικό.

Στη δεύτερη θέση, ο Αντώνης Σαμαράς με 23% είναι γεμάτος προβλήματα από τα δεξιά, με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες" του Πάνου Καμμένου να επελαύνουν δημοσκοπικά και την επίκληση της ανάγκης για "αυτοδυναμία" να μη συγκινεί το εκλογικό ακροατήριο, που δεν την πιστεύει και μάλλον δεν την θέλει. Καυστικά ήταν τα σχόλια για την εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης της ΝΔ με SMS κόστους 1,48€, σε αντίθεση με το "ακριβό" ΠΑΣΟΚ των 2€. Άντε, και με αρκετό νερό στο αρχηγικό κρασί σε σχέση με την επιστροφή κάποιων "μετανοημένων" Βουλευτών, αφού τα πράγματα ζορίζουν εκλογικά.

Στην τρίτη θέση ο Λουκάς Παπαδήμος με 13% είναι αρκετά ανεβασμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως χάρη στην έλλειψη βιασύνης που τον διακρίνει όσον αφορά την προκήρυξη των εκλογών. Η φράση του "κάντε λίγη υπομονή" προκάλεσε τα αντανακλαστικά όσων βιάζονται για την ανάληψη του έργου διάσωσης της χώρας. Ένα από τα πιο ευρηματικά σχετικά σχόλια στο Τwitter λέει πως: "αν ο Χριστός θεράπευσε έναν τυφλό και το κάναμε θέμα, τι πρέπει να κάνουμε με τον Παπαδήμο που θεράπευσε 3.500!!!".

Εντυπωσιακά αυξημένη στο buzz ήταν η Άννα Διαμαντοπουλου (9%), κυρίως γιατί παραλίγο να ναυαγήσει με την απεργία των ναυτεργατών, την οποία ωστόσο αντιμετώπισε με υποδειγματική ψυχραιμία και επαγγελματισμό. Την ίδια στιγμή -εκλογές γαρ- υπέκυψε κι αυτή στον πειρασμό να μοιράσει στην αγορά κάποια δις €, τα οποία όμως οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν πολύ καιρό να τα δουν - αν τα δουν. Και το ταξίδι στην Ευρώπη σίγουρα καταγράφεται στα θετικά της.

Στην πέμπτη θέση, ο Πάνος Καμμένος με 8% συνεχίζει να αποτελεί την έκπληξη των ημερών. Η χρήση των νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα του Facebook, κάνει θραύση, περισσότερο στους νέους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο κ. Καμμένος "θερίζει" ξεκούραστα ό,τι έσπειρε ο κ. Σαμαράς επί ενάμιση χρόνο, επικαλούμενος ένα πολιτικό μείγμα Εθνικού - Πατριωτικού - Λαϊκού – Αντιμνημονιακού λόγου που αθροιστικά συγκινεί.

Στην έκτη θέση, ο Φώτης Κουβέλης με 6% διατήρησε ένα σημαντικό διαδικτυακό μερίδιο, κυρίως λόγω της πολυαναμενόμενης συνεργασίας με τους πέντε διαγραφέντες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους, όπως και με τον από καιρού διαγραφέντα Β. Οικονόμου, συγκρότησε αναγνωρισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα που έχει πολλά προνόμια, όπως τη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (για να δούμε, θα δεχτεί να πάρει τα χρήματα;).

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει σταθερά κολλημένος στο 5%, παρά τη θριαμβευτική του πορεία προς την εκπλήρωση του ονείρου του. Λόγια, λόγια, λόγια -και όσοι περίμεναν την πρώτη απόδειξη ανανέωσης και ρήξης με το Πασοκικό παρελθόν εισέπραξαν τη Φώφη Γεννηματά ως Εκπρόσωπο Τύπου και προσπαθούν τώρα να θυμηθούν σε ποιο Υπουργείο ήταν επί 2,5 χρόνια αυτή η συμπαθής κυρία και, κυρίως, τι έκανε τόσον καιρό αμειβόμενη από τους Έλληνες φορολογουμένους ως Υπουργός! Μια καλή (μεταξύ πολλών άλλων) ατάκα για τον κ. Βενιζέλο επιφύλαξε το Twitter: "Μόνη έξοδος από την κρίση το «Ελ.Βενιζέλος»".

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ισοβαθμεί με τον Ε. Βενιζέλο, όχι όμως στην αρχηγία που τόσο πόθησε. Οι δηλώσεις του μετά τα επεισόδια στο "ντέρμπι της ντροπής" και η αξιόλογη, ομολογουμένως, προσπάθειά του στο θέμα των λαθρομεταναστών για τη "φιλοξενία" τους σε οργανωμένους χώρους εκτός Αττικής τον ανέβασαν στο buzz. Κινείται πια σε γνώριμα γι΄αυτόν νερά και δεν διστάζει να παίρνει πρωτοβουλίες -που δυστυχώς δεν πήρε για την ανάπτυξη.

Στην τελευταία θέση της δεκάδας, η Λούκα Κατσέλη με την "Κοινωνική (κατ´ άλλους Ποιμενική) Συμφωνία" φαίνεται πως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της επανάληψης της φρικτά αποτυχημένης απόπειρας του συζύγου της. Οι ευρηματικοί παλαιο-Πασόκοι της κόλλησαν και το Κόμμα "Λουκα-νίδη", οπότε άστα να πάνε. Παρόλα αυτά, της αναγνωρίζεται πως πηγαίνει καλύτερα από το συναρχηγό Χάρη Καστανίδη που παρά τις συχνές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ δεν κερδίζει ούτε πόντο στα social media.



Πολιτικοί ShareofBuzz
16/03-23/03
Παπανδρέου 27%
Σαμαράς 23%
Παπαδήμος 13%
Διαμαντοπούλου 9%
Καμμένος 8%
Κουβέλης 6%
Βενιζέλος 5%
Χρυσοχοΐδης 5%
Κατσέλη 4%

to vima.gr