Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Εγκληματικές» πολιτικές ευθύνες προκύπτουν για Παπακωνσταντίνου

Την πολιτική καταδίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου προδιαγράφουν οι συνταρακτικές καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό δραστικά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να συντάξουν το σχετικό πόρισμα.
Ειδικότερα, με τα έως τώρα δεδομένα είναι κάτι περισσότερο από ορατές οι «εγκληματικές» πολιτικές ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου σε δύο βασικά, κρίσιμα και ιδιαιτέρως ευαίσθητα για τη χώρα επίπεδα:
Ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας -και άρα κατ’ εξοχήν αρμόδιος- αντί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους, να καθησυχάσει τις αγορές και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο με μέτρα που θα περιόριζαν τη δυναμική του ελλείμματος, αδράνησε σε επίπεδο μέτρων και σκόρπισε τον πανικό με «αψυχολόγητες» δηλώσεις περί «Τιτανικού».
-          «Επέβαλε» τον Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τον «προστάτεψε» ακόμα όταν ενημερώθηκε από άλλα μέλη της στατιστικής αρχής ότι ο προϊστάμενός τους «καθοδηγείται» για να εμφανίσει «φουσκωμένο» έλλειμμα.
Αναλυτικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε στη Βουλή ότι αν λαμβάνονταν από την πρώτη στιγμή «σοβαρά» δημοσιονομικά μέτρα «θα είχαμε αποφύγει την κρίση δανεισμού, θα είχε περιοριστεί η δυναμική του ελλείμματος και θα είχε αλλάξει η ψυχολογία των αγορών».

Συγκεκριμένα, ο Γ. Προβόπουλος εξήγησε ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν δηλαδή ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν περιθώρια αναστροφής της ελληνικής οικονομίας, αρκεί «να λαμβάνονταν σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «αν λαμβάνονταν τότε σκληρά μέτρα, η κρίση των ελλειμμάτων δεν θα γινόταν κρίση δανεισμού» και ολοκλήρωσε τη σκληρή του κριτική αναφέροντας ότι «δεν έφτανε εμείς να πούμε μια κορόνα, μια δήλωση έτσι ή αλλιώς και να τους πείσουμε. Μόνο με δουλειά, με πράξεις δηλαδή πείθονται και όχι λόγια. Τα έργα τα συγκεκριμένα άργησαν. Τα λόγια δεν έφτασαν».
protothema.gr