- D.W.: Στο 30% η μείωση των κρατήσεων!
Η υποχώρηση ήταν σταδιακή με έντονες εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιόδους που ακολουθούσαν αρνητικής δημοσιότητας, όπως π.χ. κάθε φορά που στην Αθήνα υπήρχαν επεισόδια ή όταν υπήρχαν εικόνες και πληροφορίες για αντι-γερμανικό κλίμα.
Φυσικά, η “ελεύθερη” αυτή πτώση, αφέθηκε να εξελιχθεί χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνηση και ειδικά στον τομέα του Τουρισμού, δεν υπήρξε καμία συστηματική προσπάθεια διαχείρισης της όλης κατάστασης. Όπως σχολιάζουν τουριστικοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, το ΥΠΠΟΤ ασχολήθηκε με τη γερμανική αγορά μόνον δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο, με το φόρουμ στο Βερολίνο και τώρα, λίγο πριν την έκθεση ITB του Βερολίνου. Και στις δύο περιπτώσεις με κυρίως κριτήρια “πολιτικής προβολής”.
Ο ρυθμός κρατήσεων για Ελλάδα δεν έχει ανακάμψει σε αξιοσημείωτο βαθμό μετά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει μειωμένος σε ποσοστά από 20% έως και 45%, ανάλογα με τον tour operator και τον προορισμό εντός Ελλάδας.
Να υπενθυμίσουμε ενδεικτικά ότι μία μείωση 20% στην κίνηση από Γερμανία, αντιστοιχεί σε περίπου 400.000 αφίξεις λιγότερες!
Ωστόσο, η καταβυθισμένη αυτή ζήτηση, σημαίνει και διόλου ευκαταφρόνητη ζημιά για τους μεγάλους tour operators. Οι οποίοι μπορεί να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στους πελάτες τους, αλλά και έχουν δεσμεύσει αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα και συμβόλαια έχουν υπογράψει. Και οποίοι δεν πιέζουν μόνον τους έλληνες ξενοδόχους για ακόμα πιο χαμηλές τιμές.
Πιέζουν και το πολιτικό τους σύστημα να ρίξει τους τόνους.
Βεβαίως, είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν τις προτιμήσεις των Γερμανών για διακοπές φέτος οι πρόσφατες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της χώρας με θετικές επισημάνσεις για την Ελλάδα και την προσπάθειά της...
Μία πολύ αντιπροσωπευτική αποτύπωση της κατάστασης, προσφέρει το θέμα της Deutsche Welle
Tourism Lobby