Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Οι άνθρωποι 10 διεθνών οίκων σκανάρουν την Ελλάδα

Θέσεις «μάχης» λαμβάνουν οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οι επενδυτικοί βραχίονες των ξένων και εγχώριων εμπορικών τραπεζών στην κούρσα διεκδίκησης μεριδίου της πίτας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» των επενδυτικών τραπεζών έλαβαν το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα καθυστερήσουν λόγω εκλογών ή άλλων παραγόντων.

Οι κυριότεροι διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί είναι περιορισμένοι σε αριθμό, αλλά συνθέτουν τους κυρίαρχους «παίκτες» στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή. Διαθέτουν διεθνή αξιοπιστία, εμβέλεια, εμπειρία και γνώση στην ανάλυση και στον υπολογισμό της καλύτερης τιμής πώλησης, αλλά και των διαθέσεων των διεθνών επενδυτών.
Σπάνια αναλαμβάνει ένα deal μόνο μία τράπεζα και σχεδόν πάντα δημιουργούνται κοινοπρακτικά σχήματα τα οποία περιλαμβάνουν και μία ελληνική τράπεζα που θα βοηθήσει στη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, επισκέπτονται την κυβέρνηση και πολύ υψηλά ιστάμενα στελέχη επενδυτικών τραπεζών.
Την Ελλάδα έχουν προσεγγίσει στο παρελθόν μέχρι και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνών κολοσσών, προκειμένου να βοηθήσουν την προσπάθεια επιλογής της τράπεζάς τους. Μερικές τράπεζες μάλιστα, έχουν προσλάβει συμβούλους, γνωστούς τέως πολιτικούς ή πρέσβεις για να τους εκπροσωπήσουν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Στην τελική επιλογή για κάθε κρατική δουλειά, εκτός απο το τίμημα, καίριο ρόλο παίζει η ποιότητα της σχέσης κάθε τράπεζας με τον πωλητή (το ελληνικό δημόσιο). Γι' αυτό, ο ρόλος του στελέχους της επενδυτικής που αποτελεί τον «σύνδεσμο» με το δημόσιο είναι αναβαθμισμένος.
Ο κλάδος που δραστηριοποιείται η προς πώληση εταιρεία επίσης παίζει ρόλο στην επιλογή επενδυτικής τράπεζας. Στον χώρο π.χ. της ενέργειας ή των ακινήτων υπάρχουν εξειδικευμένες τράπεζες.Οι επενδυτικές τράπεζες εκπροσωπούν τον πωλητή, είτε ως ανάδοχοι είτε ως διαμεσολαβητές για εξεύρεση αγοραστή. Οσες αποτύχουν να λάβουν μία απο τις παραπάνω εντολές από τον πωλητή, θα επιχειρήσουν να εκπροσωπήσουν πιθανούς αγοραστές.
Η αμοιβή τους προέρχεται μόνο από τον αγοραστή όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Οι προμήθειες σχετίζονται με το μέγεθος της συμφωνίας και κυμαίνονται από 0,50% έως 3%. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι τράπεζες με την ανάληψη μιας δουλειάς ανεβαίνουν στην κατάταξη της λίστας αναδόχων (league tables), έλκοντας έτσι περισσότερες νέες δουλειές στο μέλλον.
imerisia.gr