Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Προς νέα 48ωρη απεργία η ΠΝΟ

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων πρόκειται να λάβει το μεσημέρι της Τρίτης η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας την στιγμή που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΠΝΟ θα αποφασίσει νέα 48ωρη απεργία, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των εμπόρων, των νησιωτών και των αγροτών. Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τους ναυτεργάτες σε διάλογο.  
Την αναστολή των κινητοποιήσεων ζητούν και οι έμποροι, επισημαίνοντας ότι «το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου».   

«Το ελληνικό εμπόριο για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση στην ΠΝΟ, παρά τα δίκαια αιτήματά της, να περιορίσει τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς τα νησιά για την μεταφορά των ευπαθών προϊόντων» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.  

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το πρωί της Δευτέρας περίπου 6.000 τόνοι ευπαθών αγροτικών προϊόντων έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Κρήτη, καθώς οι παραγωγοί έσπευσαν να προλάβουν την απεργία. Παράλληλα, οι αγρότες των Χανίων πρότειναν στην ΠΝΟ να επιτρέπει την αναχώρηση ενός πλοίου ανά διήμερο «αποκλειστικά για τη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων».  

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προειδοποιεί ότι «οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ' επέκταση του εισοδήματός τους.   

«Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια» τονίζει ο κ. Αρναουτάκης.   

Με πληροφορίες από το in.gr