Στο βασικό σκελετό του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμφώνησαν τα κόμματα που μετέχουν στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το ουσιαστικότερο όλων είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο υα χαμηλά εισοσήματα από 6,000 ευρώ έως 60.000 ευρώ και λιγότερο φόρο τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα στην οποία μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Μανούσος Ντουκάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Χάρης Θεοχάρης αποφασίσθηκαν 25 αλλαγές – τομές στη φορολογία.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με το ΦΠΑ, η φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια, η ενοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και η φορολόγηση των τόκων κεφαλαίου.Ακόμη, αποφασίσθηκε η απλοποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, η σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η επανεξέταση φοροαπαλλαγών και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Πάντως, τα εν λόγω μέτρα δεν κρίνονται δημοσιονομικά ουδέτερα από την τρόικα η οποία ενδεχομένως να εκφράσει αντιρρήσεις για πολλά από αυτά.Πιο Αναλυτικά:
-Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε με τους εξής συντελεστές:
- μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
- 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
- 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
- 30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
- 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις προτείνεται καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι ο φορολογικός συντελεστής, μπορεί να μειωθεί στο 15%, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια (η οικονομία να έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις να έχουν επιστρέψει σε κερδοφορία κλπ).
Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών «προνομιακών» καθεστώτων με την πρόβλεψη αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Για παράδειγμα, θα καταργηθούν οι φοροεκπτώσεις για τις ιατρικές δαπάνες και θα δοθούν επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα για ιατρικές υπηρεσίες σε όσους το έχουν ανάγκη.
Δεν προβλέπεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Ούτε η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή παρά την… επιμονή της τρόικας.
Στο πόρισμα θα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά στην προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ (1% κατά έτος) εφόσον επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ.
Επίσης διατηρείται μέχρι νεωτέρας το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.
Προωθείται ένας ενιαίος φόρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το 2013 το έκτακτο τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα θα υπάρξει και ένα τέλος υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης στο οποίο θα ενσωματωθούν όλοι οι δημοτικοί φόροι.
Επίσης προτείνεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στις περισσότερες περιοχές.
Όταν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συγκλίνουν με τις αγοραίες είναι εξαιρετικά πιθανό να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης των ακινήτων και να επιβληθεί φόρος επί της υπεραξίας που θα έχει αποκτήσει το ακίνητο που μεταβιβάζεται.
Πιο αναλυτικά στο πόρισμα που προέκυψε από τον διάλογο για το φορολογικό περιέχεται η πρόταση για ενοποίηση των φόρων οι οποίοι βαρύνουν τα ακίνητα.
Έτσι ένας φόρος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα έσοδα του θα κατευθύνονται στα κρατικά ταμεία. Επιπρόσθετα υπάρχει πρόβλεψη για ένα τέλος το οποίο θα ενσωματώνει όλους του δημοτικούς φόρους και θα εισπράττεται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών στο τέλος Ιουνίου όπως προβλέπεται άλλωστε και στο νέο μνημόνιο. «Πιλότος» θα αποτελέσει η βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος που ενημερώνεται με στοιχεία συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. ή με την επιβολή φόρου υπεραξίας.
Μετά τις εκλογές αναμένεται να υπάρξουν μετά από διάλογο οι τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις επί των προτάσεων που κατέθεσε η επιτροπή και για τις οποίες έχει ενημερωθεί το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Πηγή: Ημερησία