Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Αρτιότητα στα οκτώ στρέμματα και "πράσινα" κίνητρα στους συντελεστές

Κινητικότητα έντονη στο ΥΠΕΚΑ τις τελευταίες μέρες. Χθες το μεσημέρι έβγαλαν το Ειδικό Χωροταξικό σε διαβούλευση, την Πέμπτη το βράδυ έφεραν στη Βουλή... ανανεωνένο τον  Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), όπου μεταξύ άλλων...
περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις για θέματα τουρισμού, οι οποίες, ήδη, προκαλούν αρκετές συζητήσεις.
Ειδικότερα προβλέπει ότι για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου, επιφάνειας οκτώ στρεμμάτων, εφόσον είχαν αποκτηθεί με οριστικά συμβόλαια πριν την 11-6-2009, η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης από τον ΕΟΤ ολοκληρωθεί εντός διετίας και η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το όριο αρτιότητας για τη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών ήταν στα δεκαπέντε στρέμματα.
Επιπρόσθετα, επιτρέπει και σε ξενοδοχεία τύπου Μοτέλ (εκτός από εκείνα κλασικού τύπου, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων και κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων που ίσχυε έως σήμερα) την ενοικίαση ή πώληση ιδιοκτησιών, μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου για τα "σύνθετα τουριστικά καταλύματα" και την τουριστική κατοικία.
Γενικότερα, στις διατάξεις για τον συντελεστή δόμησης, υπό όρους και προϋποθέσεις δίνονται κίνητρα αυξημένης δόμησης σε περιπτώσεις, που υπάρχει σαφής αντιστάθμιση με περιβαλλοντικά ή και κοινωνικά οφέλη. 
Ενδεικτικά, παρέχονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης για δημιουργία «ενεργειακού κτιρίου» πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια, συνενώσεις οικοπέδων, περιορισμό της κάλυψης και χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλά ενεργειακά κελύφη. 
Σχετικά με τον συντελεστή κάλυψης, για την ύπαρξη βιοκλιματικού σχεδιασμού, δεν προσμετρώνται τα ίχνη των χώρων, που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό.
Tourism Lobby