Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Έτσι μαγείρεψαν το έλλειμμα

Τον Οκτώβρη του 2010, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», είχε φτάσει η ώρα της αλήθειας των αριθμών. Όμως, στην περίπτωση των ελληνικών στατιστικών η αλήθεια των αριθμών εξαρτάται από αυτόν που τους γράφει, τις διαθέσεις και τους απώτερους στόχους του. Απ’ ό,τι φαίνεται από την επιστολή που ακολουθεί, ξεκάθαρος στόχος αυτών που μαγείρεψαν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, και μάλιστα αναδρομικά από το 2001, ήταν η αύξηση του ελληνικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Το έγγραφο που παρατίθεται στη συνέχεια είναι η επιστολή (8.10.2010) του προέδρου της Eurostat Radermacher προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα «Goldman Sachs swaps ».
Σε αυτήν την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι προτάσεις της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα πάνω) του ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά λαμβάνοντας πλέον υπόψη τα swaps. Οι προτάσεις αυτές προέκυψαν μετά την τεχνική ανάλυση που διεξήγαγε η Eurostat και αναφέρονται οι ακριβείς ποσότητες που πρέπει να προστεθούν στο μέχρι τώρα υπολογισθέν χρέος ανά έτος (από το 2001 μέχρι και το 2010).
Το «Ποντίκι» αποκαλύπτει αυτούσια την επιστολή με τις οδηγίες του προέδρου της Eurostat Walter Radermacher προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος έκανε «καλή δουλειά» βοηθώντας να τιναχτεί το έλλειμμα στη στρατόσφαιρα...

to pontiki.gr