Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

«Ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά συνιστά η Κομισιόν

Δραστικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές, καθώς και την κατάργηση ειδικών προτιμησιακών καθεστών που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, συνιστά η Κομισιόν.
Στην έκθεση της, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, αναφέρεται ότι εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις για τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ώστε αυτό να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις  εισηγήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν -όπως φαίνεται- θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετα φορολογικά βάρη στα νοικοκυριά. Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει:
1. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές. Προωθείται:
Περικοπή των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές.
Περικοπή φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.
Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
Κατάργηση μειωμένων συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που ισχύουν για όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Κατάργηση του αυξημένου κατά 50% αφορολόγητου ορίου εισοδήματος που ισχύει για όσα φυσικά πρόσωπα διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
2. Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Η Κομισιόν θεωρεί ότι στις πρώην ΔΕΚΟ είναι υψηλότερες και θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα (έως το Φθινόπωρο το Μνημόνιο επιβάλλει να μειωθούν οι εισφορές προς το ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες).
3. Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που ενδεχομένως να συνοδευτεί από μείωση του αφορολόγητου ορίου.
4. Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% σε κέρδη από κεφάλαιο όπως εισοδήματα από ενοίκια.
5. Απλοποίηση του ΦΠΑ, με το ΔΝΤ να προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.
6. Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
Ελεγκτικοί και εισπρακτικοί στόχοι του 2012
Είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ολοκλήρωση ελέγχου σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.
Ολοκλήρωση ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.
Ολοκλήρωση ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε νεότερες οφειλές ΦΠΑ.
Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος.
Ολοκλήρωση 300 αναλυτικών ελέγχων με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους.
Ολοκλήρωση 1.300 ελέγχων σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και είσπραξη του 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Ολοκλήρωση 10.000 αναλυτικών ελέγχων για μη απόδοση ΦΠΑ και είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.imerisia.gr/article.asp