Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Θαρσείν χρη, κυρία Λαγκάρντ

Καρτερός Θανάσης 

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια καθ’ όλα αξιοπρεπής και κομψή Γαλλίδα - το ταγέρ που φοράει κάθε φορά θα κοστίζει καμιά σαρανταριά κατώτερους ελληνικούς μισθούς, πριν μάλιστα από τη μείωσή τους. Και λίγα λέμε. Η αναμφισβήτητη κομψότητά της πάντως και ο εν γένει αριστοκρατικός της αέρας δεν την εμποδίζουν καθόλου να σκύβει πάνω από τους Έλληνες, που είχαμε την καλή τύχη να βρεθούμε κάτω από τις φτερούγες του ΔΝΤ.
Μιλώντας λοιπόν στην αυστραλιανή τηλεόρασή μας μάλωσε όπως η μαμά τα άτακτα παιδιά της, γιατί ακόμα και μετά τις περικοπές τον έχουμε μεγάαααααλο τον κατώτερο μισθό. Μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο της Κροατίας - αν είναι δυνατόν!
Ενώ υπερασπιζόμενη την ανταγωνιστικότητα έθεσε επί της ουσίας θέμα κι άλλης μείωσης και μας ζήτησε να είμαστε φρόνιμοι, να δεχτούμε τα μέτρα που συνυπογράφει και τις θυσίες στις οποίες μας συν-υποβάλλει το ΔΝΤ της.
Συγκινητική στις μητρικές παραινέσεις της η κυρία. Αλλά δημιουργείται μια εύλογη απορία: Γιατί να έχουμε ως εθνικό στόχο μόνο τον κατώτερο μισθό της Κροατίας; Μια και οι κύκλοι στους οποίους πίνει το απεριτίφ της έχουν πρόβλημα και με την ελληνικού τύπου δημοκρατία, γιατί να μην τεθεί ο εξίσου φιλόδοξος στόχος για μια δημοκρατία τύπου Κίνας, εγνωσμένης αποτελεσματικότητας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα; Ή και για ένα μπαράζ μεταρρυθμίσεων τύπου Πινοσέτ, που τόσο υμνήθηκαν από το ΔΝΤ στην εποχή τους;
Θα περιμέναμε εν ολίγοις από την ηγερία των αγορών, τέτοια εποχή μάλιστα, να είναι πιο τολμηρή και ρηξικέλευθη. Θαρσείν χρη. Αν είναι να κάνεις το καλό σε μια χώρα, κάντο, μη μένεις στον κατώτερο μισθό, ή στο ένα εκατομμύριο ανέργους, ή στο πώς θα αλλάξεις μυαλά στους ταξιτζήδες και στους φαρμακοποιούς. Φέρε την οικονομική τεχνογνωσία της Κροατίας, αλλά αφού αρχίζεις το ξήλωμα, άλλαξέ τα όλα, που λέει κι ο Γιώργος. Άλλαξε και τον ίδιο τον λαό αν αρνείται να καταλάβει τη σοφία των συνταγών σου. Φέρε Βαυαρούς στην τελική, έχει ξαναγίνει.
Συμπέρασμα: καλή η γαλατική ευγένεια, αλλά ενώ συνάδει με τα ταγέρ της κυρίας Λαγκάρντ, δε συνάδει με τη θέση της. Αφού έχει αναλάβει μια δουλειά ας την κάνει ολοκληρωμένα. Έχουν στο κάτω-κάτω και μια ιστορία οι Γάλλοι της στην Αλγερία, στην Ινδοκίνα και αλλού...

Αυγή