Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ»

«Εάν ο πατέρας και η μητέρα της Ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες, δεν μπορείτε να ελπίζετε πως χώρες όπως η Ελλάδα θα τους σεβαστούν»


Βλέποντας τον κίνδυνο της κρίσης χρέους να απομακρύνεται (ενδεικτικά, κατά τη χθεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 18 μηνών) και τη χώρα του να επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πλέον παίρνει θάρρος και δεν διστάζει να κουνήσει το δάχτυλο στον γαλλογερμανικό άξονα, τον οποίο -ούτε λίγο, ούτε πολύ- κατηγορεί ως υπεύθυνο για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας χθες στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Μόντι παρουσιάστηκε να επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στο Παρίσι και το Βερολίνο για τον εκτροχιασμό της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζοντας πως αυτοί ήταν που με τις δημοσιονομικές τους ατασθαλίες έδωσαν το «κακό παράδειγμα» στους υπόλοιπους Ευρωπαίους (και στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα η κατάσταση να φτάσει κυριολεκτικά στο χείλος της κατάρρευσης.
«Φυσικά, εάν ο πατέρας και η μητέρα της Ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες, δεν μπορείτε να ελπίζετε πως χώρες όπως η Ελλάδα θα τους σεβαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός τεχνοκράτης αναφερόμενος στις γαλλογερμανικές αμαρτίες του 2003.
Τότε, όταν το ευρώ ακόμη ήταν «βρέφος», «η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι χώρες που ήταν χαλαρές αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη», υπενθύμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως επίτροπος Ανταγωνισμού στην Κομισιόν.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Μόντι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε τότε αποφασίσει -κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών- να μην τιμωρήσει τις απείθαρχες Γαλλία και Γερμανία, παρόλο που το έλλειμμά τους υπερέβαινε το 3% του ΑΕΠ.
Πίσω στο παρόν, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, οι όροι εντός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου έχουν αντιστραφεί και πλέον οι «κακοί μαθητές» του παρελθόντος παραδίνουν μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας παριστάνοντας τους αναμάρτητους. Από τιμωρίες δε, άλλο τίποτα.

ethnos.gr