Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Σε νησιά, μεταφορές και ξενοδοχεία η "λυπητερή" του ΦΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΠΑΜικρούς κερδισμένους αλλά και πολύ μεγάλους χαμένους θα έχουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών.
Στην ουσία η τελική ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ δεν αποτελεί ούτε μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και απλοποίηση καθώς η βασική δομή του φόρου...


...διατηρείται και μέσα από εσωτερικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών και μικρο αλλαγές στους συντελεστές οι φορολογούμενοι και οι επισκέπτες της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως περισσότερα. Αυτή θα είναι και η συνεισφορά του νέου καθεστώτος στον ΦΠΑ στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για φέτος και το 2016.

Οι νέοι συντελεστές
Η τελική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα προβλέπει:
-τη διατήρηση του πολύ χαμηλού συντελεστή που υπάρχει σήμερα. Ο συντελεστής αυτός είναι σήμερα 6,5% και υπάρχει μικρή πιθανότητα μείωσης του στο 6%. Στον συντελεστή αυτόν θα παραμείνουν τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα θέατρα.
-τη μείωση του μεσαίου συντελεστή  13% στο 12%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα παραμείνουν μόνο τα τρόφιμα, η εστίαση, η ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων . Με τη μείωση αυτού του συντελεστή η κυβέρνηση θα μπορέσει να επενδύσει  επικοινωνιακά τις επιβαρύνσεις που θα φέρει το νέο καθεστώς.
-τη διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23% και την υπαγωγή σε αυτόν όλων των υπόλοιπων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές προσώπων και αποσκευών.
-την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Τι ακριβαίνει
Από τις παραπάνω αλλαγές προκύπτει και το ποιος θα επιβαρυνθεί. Χαμένοι θα είναι:
-οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου καθώς θα αυξηθούν οι τελικές τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών καθώς οι σημερινοί συντελεστές 5%, 9% και 16% θα αυξηθούν στα νησιά σε 6% ή 6,5%, 12% και 23%.
-οι επιβάτες αστικών συγκοινωνιών, πλοίων, τραίνων, αεροπλάνων και ταξί καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 13% στο 23%.
-οι πελάτες των ξενοδοχείων, καθώς ο συντελεστή ΦΠΑ των διανυκτερεύσεων θα αυξηθεί από το 5% (στα νησιά του Αιγαίου) ή 6,5% (στην υπόλοιπη Ελλάδα) στο 12%.

Τι φθηναίνει
Από τις αλλαγές θα προκύψουν μικρές μειώσεις στις τιμές των τροφίμων, της εστίασης και της ενέργειας καθώς ο συντελεστής τους θα μειωθεί από το 13% στο 12%.



capital.gr