Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Με τα "μάτια του Ακάλυπτου"

Εντάξει, μπορεί τα δικά μου τα μάτια να μην έχουν καμία σχέση με τα "μάτια της Έλλης", αλλά δεν βλέπω να έχω άλλη λύση από το να στείλω και εγώ μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό μας.

Αγαπητέ Αλέξη,


Συγχώρεσε με για το θάρρος, ελπίζω με κάποιο τρόπο να καταφέρεις να διαβάσεις αυτές τις γραμμές.
Ξέρουμε εδώ στην Τήλο το τρέξιμο που ρίχνεις τους τελευταίους μήνες, και καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολο να ασχοληθείς και με το εσωτερικό μέτωπο ταυτόχρονα, όπως το έχεις πει και ο ίδιος άλλωστε, (βλέπεις εγώ σε παρακολουθώ παρόλο που βλέπουμε μόνο Νεριτ γιατί η Digea δεν παίζει στην Τήλο εδώ και ένα μήνα. Αλήθεια εσύ "παίζεις" στα υπόλοιπα κανάλια;) Ξέρω πως πάντα θυμάσαι τις διακοπές σου στην Τήλο και πως όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθείς κι εκτιμάς την πορεία του νησιού. Θυμάμαι πολύ καλά, και δεν θεωρώ τυχαίο, πως μας ανέφερες και στη προεκλογική σου ομιλία στην Ρόδο. Αλλά αρκετά με το "γλύψιμο"...
Δεν σου γράφω για να σου ζητήσω καμία χάρη, αλλά για να είμαι σίγουρος, λίγο πριν το τέλος αυτής της καταπληκτικής πορείας του νησιού πως ο Πρωθυπουργός της χώρας μας τουλάχιστον μας άκουσε!
Τα προβλήματα της Τήλου αλλά και κάθε νησιού παρόμοιου μεγέθους είναι πολλά, αλλά εμείς αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια πως μπορούμε να μετατρέψουμε τα όποια θεωρητικά μειονεκτήματα μας σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα ξέρεις, καταφέραμε χωρίς ιδιαίτερους τίτλους και ταμπέλες να γίνουμε νησί-πρότυπο. Καταφέραμε να πρωτοπορήσουμε σε τόσους πολλούς τομείς που αν αρχίσω να σου τους αριθμώ θα πρέπει να διαβάζεις δυο μέρες και δεν έχουμε καιρό για τέτοια ούτε εμείς αλλά ούτε και εσύ, όμως θα σου θυμίσω μερικά. Τηλεϊατρική, το πρώτο νησί στην Ελλάδα. Οικολογικός τουρισμός στην πράξη με την απαγόρευση του κυνηγιού. Ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη με απόφαση όλων των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού. Γρήγορο πλοίο για την μεταφορά των κατοίκων στο κέντρο και επιστροφή στο νησί την ίδια ημέρα, την μεταφορά των τουριστών μας και την σύνδεση μας με το αεροδρόμιο της Ρόδου, (αναχωρήσεις και αφίξεις την ίδια ημέρα) και τόσα άλλα. Τα αποτελέσματα όλων αυτών και πολλών ακόμα τα ξέρεις, τα έχεις αναφέρει και ο ίδιος. Είμαι σίγουρος πως ξέρεις και για τον Τάσο τον Αλιφέρη, τον άνθρωπο που είχαμε την τύχη να έχουμε Δήμαρχο όπως και για την πορεία του κοντά μας. Τα έργα του πολλά, το μεγαλύτερο όμως έργο του είναι πως δημιούργησε ενεργούς πολίτες. Ενεργούς πολίτες που έμαθαν πολύ γρήγορα πως για να πετύχουν θα πρέπει να συνεργαστούν και να αγωνίζονται για το καλό του τόπου τους γιατί αυτό τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και προστατεύει ταυτόχρονα και τα κοινά συμφέροντα τους. Παράλληλα με το παράδειγμα μας προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να δείξουμε πως αυτή είναι η λύση για τη νησιωτική Ελλάδα μόνο που σε αυτό πρέπει να μας ακούσει, να συνεργαστεί και να μάθει από εμάς ο λεγόμενος "κρατικός μηχανισμός" και να πάρει την σκυτάλη, γιατί όσο και αν το θέλουμε, και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το κάνουμε,  δεν μπορούμε στο άπειρο να αντικαθιστούμε τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους καπετάνιους, τους πλοιοκτήτες... το κράτος! Δυστυχώς αναγκάζομαι να σου τα γράψω όλα αυτά, γιατί το νησί μου κινδυνεύει άμεσα να γυρίσει 30 χρόνια πίσω και αν και είναι προφανές πως εσύ και η κυβέρνηση σου δεν έχετε καμία ευθύνη για αυτό,παρόλα αυτά η "μπάλα" έτυχε να βρεθεί στα δικά σου χέρια. Ξέρω πως οι υπουργοί σου έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν, και προσπαθούν να βρουν λύση, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα προλάβουν.
Αν έχω καταλάβει σωστά, ζητάμε (και καλά κάνουμε) από τους ξένους να μας κρίνουν με πολιτικά κριτήρια και όχι με καθαρά οικονομικά. Μήπως ένας τρόπος για να τους πείσουμε είναι να τους δείξουμε πως αυτό εφαρμόζουμε και στο εσωτερικό; Συγνώμη που θα στο πω Αλέξη, (δεν ξέρω αν σε προσβάλω κιόλας που σε παρομοιάζω με τους "θεσμούς"), αλλά εδώ στην Τήλο αισθανόμαστε λίγο πολύ σαν εσένα, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, γιατί και εμείς παλεύουμε δεκαετίες τώρα να πείσουμε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν πως οι όποιες αλλαγές για να ζούμε στα νησιά μας καλύτερα δεν κοστίζουν, φτάνει μόνο να παρθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Πολιτικές αποφάσεις που θα ξεπεράσουν όλη αυτή την ανοησία που λέγεται γραφειοκρατία και θα μας βοηθήσουν επιτέλους να ζήσουμε, όπως πραγματικά μας αξίζει σε αυτόν τον τόπο.
Αγαπητέ Αλέξη, την στιγμή που σου γράφω, η Τήλος για πρώτη φορά είναι -50% στους επισκέπτες της τον μήνα Μάιο. Επισκέπτες φανατικούς με την Τήλο, επαναλαμβανόμενους που δεν μπορούν να έρθουν στο νησί την ημέρα άφιξής τους και άρα αναγκάζονται να πάνε σε άλλους προορισμούς. Ένα από τα μεγάλα πρακτορεία που δραστηριοποιείται στο νησί ανέστειλε  το πρόγραμμα του για την υπόλοιπη σεζόν. Σε παρακαλώ μην θεωρήσεις από την διάθεση να...ελαφρύνω λίγο την κατάσταση πως τα πράγματα δεν είναι πολύ σοβαρά. Το αντίθετο. Κάθε ημέρα που περνάει πλησιάζουμε όλο και περισσότερο προς την καταστροφή και είναι σίγουρο πως σε μερικές ημέρες δεν θα έχει καμιά σημασία η όποια καλή πρόθεση... Ξέρεις Αλέξη, είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις πως το θέμα δεν είναι μόνο πως θα καταστραφούν μερικές ακόμα εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, αυτό νομίζω πως δεν είναι νέο πια, αλλά το πως "κοινότητες" ανθρώπων με τέτοια πορεία δεν τους αξίζει τέτοιο τέλος.



Ακάλυπτος