Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Περιφερειακά αποσπάσματα περί... «νησιωτικότητας»

Άνθρωποι"Η συνέλευση του ΕΟΑΕΝ διεξάγεται σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας, μια περίοδο κατά την οποία η έννοια της «νησιωτικότητας» πρέπει να επανανοηματοδοτηθεί δυναμικά, προκειμένου να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη των νησιών της, με έργα και όχι λόγια.
Ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία μείωσης της ανεργίας είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Μόνον έτσι θα μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστα λόγο για νησιωτική επιχειρηματικότητα χρήσιμη για τις τοπικές κοινωνίες και μοχλό ανάπτυξης για την πατρίδα."

Απόσπασμα από την ομιλία της κυρίας Δούρου στην συνέλευση του ΕΟΑΕΝ

Πάμε παρακάτω

Γ. Χατζημάρκος: «Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά εδώ και δεκαετίες, λύσεις και απαντήσεις»

...Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά εδώ και δεκαετίες το δικό της οδικό δίκτυο.

Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά εδώ και δεκαετίες τα δικά της διευρωπαϊκά δίκτυα.

Η νησιωτική Ελλάδα αναζητά, εδώ και δεκαετίες, λύσεις και απαντήσεις στο μεγάλο θέμα της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας.

...Διότι η ακτοπλοΐα για τα νησιά μας είναι ό,τι και οι λεωφόροι, ό,τι και ένα δίκτυο αστικών συγκοινωνιών για την ηπειρωτική Ευρώπη. Τα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα που έχουν απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών πόρων, από όλα τα Ταμεία και κυρίως από το Ταμείο Συνοχής, θα πρέπει στα νησιά μας να έχουν ένα άλλο περιεχόμενο ως προς τον οδηγό εφαρμογής και ως προς τους κανόνες διαχείρισής τους.

...Προκλήσεις τεράστιες, προκλήσεις που για τους νησιώτες οδηγούν στην εκπλήρωση ή μη της επιβίωσης, προκλήσεις που η μοίρα και η ιστορία έφεραν στην δική μας περίοδο για να τις αντιμετωπίσουμε.

Επαναλαμβάνω τους κανόνες:

Σεβασμός στην αγορά, ακόμα μεγαλύτερος σεβασμός στις ανάγκες των νησιωτών, μακριά από λαϊκισμό και με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης...

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στην ημερίδα «Η Ακτοπλοΐα ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών των Κυκλάδων» που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο.
Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το χαιρετισμό εδώ: http://www.rodiaki.gr/article/311029/g-xatzhmarkos-h-nhsiwtikh-ellada-anazhta-edw-kai-dekaeties-lyseis-kai-apanthseis


Ξέρω ότι σας κουράζω με τα παραπάνω όμως πιστεύω πως αξίζει τον κόπο, γιατί το μέλλον όλων μας βρίσκεται και στα χέρια της αυτοδιοίκησης εκτός από την κεντρική εξουσία.
Καταρχήν, με τον περιφερειάρχη μας φυσικά και συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις του, μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει εφαρμόσουμε και πρακτικές πέρα των υδροπλάνων, και όσο για τις λύσεις, πράγματι η πολιτεία προσποιείται πως αναζητά λύσεις δεκαετίες τώρα. Και προσθέτω το "προσποιείται", γιατί αν ήθελε να το λύσει θα το είχε λύσει, και όσο για το τι έπρεπε να κάνει, ας μας ρώταγε να της πούμε, ας μας ρωτήσει τώρα να της πούμε.

Όσο για την κυρία Δούρου, καλά παιδιά δεν υπάρχει, δοκιμάστε μόνο να προφέρετε το... 
"να επανανοηματοδοτηθεί δυναμικά" και θα καταλάβετε τι εννοώ, και θα καταλάβετε επίσης τι τραβάει αυτή η έρμη η νησιωτικότητα.
Μοιάζει άσχετο αλλά δεν είναι και πολύ, σκεφτείτε λέει να πάτε στην - στον σύντροφό σας και να πείτε: Αγάπη μου θέλω να...επανανοηματοδοτηθεί δυναμικά η σχέση μας...τι απάντηση νομίζετε ότι θα πάρετε...ε λοιπόν, η ίδια μου έρχεται και για την κυρία περιφερειάρχη!


Ακάλυπτος