Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Θα τραβήξουν... κανάλι τα κανάλια

Μικρόφωνα τηλεοπτικών καναλιώνΑγριεύει η κατάσταση για τα κανάλια, μέρα με τη μέρα. Και δεν είναι μόνον η δημοπράτηση των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, είναι επιπλέον κι ένα νέο φορολογικό ραβασάκι που αναμένεται να τους σταλεί οσονούπω.
Θυμάστε το προηγούμενο που «έσκασε» μια ωραία πρωία για κάποια χρέη των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία ήδη...


...πήραν τον δρόμο τους, προς είσπραξη, στις εφορίες;

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα με αποφάσεις που θα ανέβουν κατευθείαν στη «Διαύγεια». Σας το έχουμε αποκαλύψει από τη Δευτέρα ήδη, είναι θέμα μερικών 24ώρων, όπως μαθαίνουμε.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η στάση αναμονής τόσο του Πήγασου όσο και του ΔΟΛ στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Mega, όπως βλέπετε και δίπλα, στο ρεπορτάζ.

Οι δύο όμιλοι Μπόμπολα και Ψυχάρη αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο θα παίξει μεγάλο ρόλο όχι μόνο για τη συμμετοχή τους στην εταιρεία Τηλέτυπος του Mega αλλά και στη συγχώνευσή τους που θεωρείται πλέον δεδομένη.

Στα δύο συγκροτήματα δεν επικρατεί κλίμα που θα μπορούσες να το πεις αισιόδοξο.

Πληροφορίες θέλουν τον Φώτη Μπόμπολα να διεμήνυσε στους εργαζομένους του Πήγασου πως αυτός δύσκολα θα βάλει ξανά χρήματα στο μαγαζί, ας προσπαθήσουν να ζήσουν όλοι τους μόνο με τα (λίγα) έσοδα που έχουν.

Οσο για τον ΔΟΛ, τα «Νέα» και το «Βήμα» δηλαδή, οι εξελίξεις έχουν ως εξής: Ο Αντώνης Καρακούσης στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων δικαιολόγησε την καθυστέρηση μισθοδοσίας και μετέφερε φιρμάνι του Σταύρου Ψυχάρη για μείωση 30% του κόστους του οργανισμού. Οπως κι αν μεταφράζεται αυτή η μείωση.

Κάποιοι επιμένουν πως η συγχώνευση θα ανακοινωθεί άμεσα, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να ισχύσει ένα μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

Ο Ιούνιος, όπως και να έχει πάντως, θα είναι καθοριστικός.

Γι’ αυτό και η καθυστέρηση που παίζουν οι δύο όμιλοι στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Mega. Μπορεί ύστερα από λίγες μόλις εβδομάδες να είναι «δύο σε ένα» και να κατέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στο Μεγάλο Κανάλι. Οπότε και θα συνεκτιμήσουν την τότε στάση τους. Να δουν και πώς θα «αντιμετωπίσουν» την πλευρά Βαρδινογιάννη, τον συνεταίρο τους.

Ακούγεται και το όνομα του κ. Φιλιππόπουλου για είσοδο στο Mega (με ταυτόχρονη ανάληψη του μάνατζμεντ) αλλά και του κ. Μάρη, ενός γερού παίκτη στον χώρο των ηλεκτρονικών media κυρίως.

Στην τελική ευθεία μπήκε και το σχέδιο νόμου για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι ο τελικός αριθμός τους (τρεις το πιο πιθανό) καθώς και το κόστος απόκτησής τους.

Το επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στην προχθεσινή επεισοδιακή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το νομοσχέδιο θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Μπορεί οι τρεις (ή τέσσερις;) άδειες παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας να φαίνονται λίγες στον αριθμό, αλλά ο υπουργός το δικαιολόγησε επειδή οι σταθμοί είναι ζημιογόνοι και η διαφημιστική αγορά συρρικνωμένη.

Υπάρχει βέβαια ένα προβληματάκι που πρέπει να λάβουμε απαραιτήτως υπόψη μας: το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχει, αλήθεια, ΕΣΡ; Προς το παρόν υπάρχει αλλά είναι... λειψό με μόνο τέσσερα μέλη στη σύνθεσή του (από επτά).

Η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και τα μέλη Κωνσταντίνος Αποστολάς, Γεώργιος Στεφανάκης και Δήμητρα Παπαδοπούλου. Λείπουν τρεις και δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αντικατάστασής τους.

Από αυτή την εβδομάδα το ΕΣΡ ξεκίνησε πάντως ξανά συνεδριάσεις, έστω κι έτσι, κολοβό. Κινείται όμως στα όρια της συνταγματικότητας.

Πώς ένα τέτοιο ΕΣΡ θα αποφασίσει για τις άδειες; Γίνεται; Προφανώς και όχι, ας μην κοροϊδευόμαστε.



Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών