Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μικρά Νησιά και Φυσικοί Πόροι

Μικρά Νησιά και Φυσικοί ΠόροιΟλοκληρώθηκε με επιτυχία, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Ημερίδα με θέμα «Μικρά Νησιά και Φυσικοί Πόροι» που συνδιοργάνωσαν το CISD1 και το ΕΔΜΝ2 στο πλαίσιο των κοινών τους δράσεων που αφορούν στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Κοινωνίας με βάση τις αρχές της...
...αειφόρου ανάπτυξης και ειδικότερα δράσεων και αγώνων, σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους, για την ανάδειξη και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.



* Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη
* Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Το αντικείμενο της Ημερίδας, αν και αφορά στο σύνολο του νησιωτικού χώρου, επικεντρώθηκε στα μικρά νησιά, καθώς διαχρονικά έχουν τεθεί στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας στρέφοντας το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στις περιοχές εύκολου και υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος και αυτό παρά τον κρίσιμο Εθνικό ρόλο τους, την έμμεση αλλά τεράστια συμβολή τους στη διαμόρφωση του τουριστικού «μύθου» της Χώρας, την άμεση δυνατότητα αειφορικής ανάπτυξης σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές πολιτικές.

Η Μικρονησιωτική Ελλάδα αποτελεί κλειδί ύπαρξης της Χώρας μας από κάθε πλευρά Εθνικής κυριαρχίας, περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, ανόθευτων παραδόσεων. Η μικρή σχετικά κλίμακα και η εξαιρετικά ευρεία διαφοροποίηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η ιδιόμορφη αντίληψη και συμπεριφορά του πληθυσμού σε σχέση με το χώρο, αλλά και η ιδιότητα των νησιών ως δεξαμενής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς διαμορφώνουν μια ιδιότυπη δυναμική και περιπλοκότητα των σχέσεων του νησιωτικού πληθυσμού με τη θάλασσα, αλλά και τους φυσικούς πόρους, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κινητήρια δύναμη για μια τοπική αειφόρο ανάπτυξη.

Κατά την Ημερίδα επιβεβαιώθηκε:

Click to enlarge image 3.jpg-Η ανάγκη ανάδειξης της ποικιλίας και πολυμορφίας του φυσικού πλούτου των μικρών νησιών, που μπορεί να αποτελέσει τον κύριο παραγωγικό και αναπτυξιακό πόρο, αλλά και για περαιτέρω προστασίας του με ταυτόχρονη αξιοποίηση από τους ίδιους τους νησιώτες, στο πνεύμα της Αειφόρου Ανάπτυξης, αποκαθιστώντας διαχρονικά στρεβλές πρακτικές και αγκυλώσεις της Διοίκησης.

-Η άρση υπαρκτών εμποδίων και περιορισμών, όπως η γεωγραφική απομόνωση και η σχεδόν παντελής έλλειψη υποδομών που εντείνουν το αυξημένο κόστος στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων, η φυσική ασυνέχεια του γεωγραφικού χώρου που δημιουργεί προβλήματα στη συνεκτικότητα, στη λειτουργία και στην ολοκλήρωση του οικονομικού και του κοινωνικού χώρου, η μικρή έκταση που συνεπάγεται περιορισμό στους φυσικούς πόρους και έλλειψη ενδοχώρας και καθιστά εύθραυστη την περιβαλλοντική ισορροπία και αναγκαία την περιβαλλοντική διαχείριση.

-Η διαμόρφωση νέων καινοτόμων αναπτυξιακών ευκαιριών σε σχέση με επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, με μοχλό την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας με διαμόρφωση νέων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης και νέων, βιώσιμων, πρακτικών γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

-Η εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές και κυρίως σε επαρκή και χαμηλού κόστους μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι σημαντικές πολιτικές και αναπτυξιακές προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας από έγκριτους επιστήμονες και καθηγητές με διαχρονική απασχόληση σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, αποτελούν τη βάση για ένα συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα τεθεί υπόψη σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης για προβληματισμό και περαιτέρω αξιοποίηση αλλά και θα κοινοποιηθεί στους νησιώτες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους.

Ειδικότερα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές για μια ολοκληρωμένη τοπική αειφόρο ανάπτυξη των μικρών νησιών, το νέο εργαλείο του "Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού” που επιβάλλεται από σχετική Οδηγία και του οποίου η εφαρμογή θα είναι καθοριστική για την παραγωγική ανασυγκρότηση των μικρών νησιών, τη διατήρηση και ανάδειξη των φυσικών πόρων στη βάση της διάδρασης «γης θάλασσας» αλλά και το νέο ΕΣΠΑ που προβλέπει Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και Τοπικά Σχέδια, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση αυτής της χρηματοδοτικής δυνατότητας.

Η ενεργός συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων Κυβερνητικών παραγόντων και κυρίως των Περιφερειαρχών και Δημάρχων υπήρξε ενδεικτική της σημασίας διαμόρφωσης μιας άλλης νησιωτικής πολιτικής που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μικρών νησιών.

Η Ημερίδα τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΤΕΕ, του ΕΚΠΕΚ Παντείου Πανεπιστημίου και της SDMed.