Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Νοσεί» ο τομέας της υγείας στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω σοβαρών ελλείψεων

Τσέρκης ΗλίαςΤην κατάσταση στην Υγεία και κυρίως στην δική μας περιοχή και με αφορμή την προχθεσινή παν υγειονομική κινητοποίηση σε όλη την χώρα, σχολίασε, με δηλώσεις του προς την ‘δ’, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.
«Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια απεργιακή κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν οι...


...νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και Περιφερειακά Ιατρεία) με σειρά παραπόνων, όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση αλλά και η γενικότερη λειτουργία του συστήματος, αρχής γενομένης από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Στην απεργία υπήρχε ικανοποιητική συμμετοχή, από όσους συναδέλφους δεν είχαν υποχρεώσεις, αφού υπάρχει πάντοτε το προσωπικό ασφαλείας στις δομές. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι λόγω των μεγάλων ελλείψεων, έχουμε καταντήσει να λειτουργούμε μονίμως με προσωπικό ασφαλείας στην δημόσια υγεία…».

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και αν τελικά θα καταφέρει να δώσει λύσεις, ο κ. Τσέρκης δήλωσε: «Αισιόδοξοι πρέπει να είμαστε, αλλά αν δούμε ρεαλιστικά το ζήτημα θεωρώ ότι οι συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολες. Υπάρχει δραματική μείωση στα αποθεματικά των νοσοκομείων –τα ποσά δηλαδή που υπάρχουν για να διαχειριστούν οι δημόσιες δομές. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατό να λυθούν τα προβλήματα μέσα από την ασυμβατότητα. Όταν υπάρχουν τόσο χαμηλά διαθέσιμα για να καλύψουν τόσο μεγάλες ανάγκες ανά την χώρα, μαζί με τους ανασφάλιστους, φυσικά, ο στόχος είναι μη ρεαλιστικός. Όταν υπάρχει ήδη σοβαρό ζήτημα ρευστότητας στην χώρα, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες στις δημόσιες δομές υγείας, όπου οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνον το προσωπικό αλλά και τις υλικοτεχνολογικές ανάγκες; Είναι γεγονός ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά υλικά για να ασκήσουν οι γιατροί την ιατρική που γνωρίζουν -και οφείλουν να ασκήσουν. Έχουν γίνει εξαγγελίες για προσλήψεις, επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (με 5.000 ευρώ) αλλά το θέμα είναι να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Έχουμε φτάσει στο ναδίρ. Κι εδώ να σημειώσω ότι η ιδιαιτερότητά μας, σαν Δωδεκάνησα, είναι η αύξηση των επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, που τριπλασιάζουν τον μόνιμο πληθυσμό, τριπλασιάζοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των απαιτήσεων στην υγεία και σε προσωπικό και σε υλικό. Πώς να τα καλύψεις όλα αυτά; Το σύστημα αυτή τη στιγμή συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής».

Ειδικά για το νοσοκομείο της Ρόδου δήλωσε:
«Οι ανάγκες εστιάζονται κυρίως στις δύο Παθολογικές Κλινικές, ιδιαίτερα στην Β’ Παθολογική, όπου υπάρχουν λίγοι ειδικευμένοι γιατροί και μοιράζονται τις εφημερίες, συνεπικουρούμενοι από γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων, με συνέπεια να ξεπερνούν κατά πολύ το όριο των εφημεριών με βάση την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προβλήματα λοιπόν, είναι εντονότερα στις Παθολογικές και στις Χειρουργικές Κλινικές καθώς και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου παραμένουν λίγοι γιατροί και αντιμετωπίζουν ζήτημα ‘ασφαλούς λειτουργίας’, λόγω των πολλών εφημεριών».

Ερωτηθείς, τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, έφερε ως παράδειγμα την Τήλο, λέγοντας:
«Στην Τήλο, όπου δημιουργήθηκε πρόσφατα το πρόβλημα, μετέβη ένας γιατρός με απόσπαση από το Κέντρο Υγείας Έμπωνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι με τις αποσπάσεις,  εκεί που πας να καλύψεις ένα κενό, δημιουργείς ένα άλλο. Ακόμη, είναι οι Λειψοί και η Όλυμπος Καρπάθου, όπου ενώ το νησί έχει οκτώ θέσεις αγροτικών γιατρών, κανένας δεν υπηρετεί εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με την κάλυψη των κενών στα αεροδρόμια των νησιών, όπου, ενώ η Κως, η Κάρπαθος και η Ρόδος διαθέτουν ειδικά περιφερειακά ιατρεία για να καλύψουν τα έκτακτα περιστατικά, παραμένουν χωρίς επαρκή στελέχωση».



 Πηγή:www.dimokratiki.gr