Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τι ισχύει με το ΦΠΑ σε ευρωπαϊκές κι ανταγωνιστικές χώρες

Τι ισχύει με το ΦΠΑ σε ευρωπαϊκές κι ανταγωνιστικές χώρεςΈκρηξη στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αναμένεται να προκαλέσει η νέα πρόταση των δανειστών για το ΦΠΑ, εάν τελικά γίνει δεκτή. Οι δανειστές προτείνουν την καθιέρωση δύο συντελεστών, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%.



Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες ανταγωνιστικές όπως η Τουρκία, οι αντίστοιχοι συντελεστές ΦΠΑ για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών είναι χαμηλότεροι.

Τρόφιμα

Εάν τελικά η πρόταση των δανειστών γίνει δεκτή τα τρόφιμα που σήμερα βρίσκονται στο 6,5% θα πάνε στο 12% κι όσα είναι στο 13% θα πάνε στο 23%.
Την ίδια στιγμή όμως, οι συντελεστές στα τρόφιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρε, όπως μετέδωσε το Mega, είναι χαμηλότεροι. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο είναι 5% και 19%, στην Ισπανία 4% και 10%, στη Γαλλία 5,5%, 10% και 20%, ενώ τέλος στην Ιταλία είναι 4% και 10%.

Τουρισμός

Από την άλλη, στον τουρισμό, με βάση την πρόταση των δανειστών, ο συντελεστής ΦΠΑ ανεβαίνει από το 6,5% στο 12%.
Ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται ως εξής σε ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες: Στην Κύπρο βρίσκεται στο 9%, σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο 10%, ενώ τέλος στην Τουρκία είναι στο 8%.

Εστίαση

Τέλος, εάν ισχύει η πρόταση, το ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει από το 13% στο 23%, όταν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκεται στο 10% και στη γειτονική Τουρκία στο 8%.


Newbeast