Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ο ζωγράφος Αντώνης

Η αδυναμία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά προς την τέχνη είναι γνωστή. Οι περισσότεροι άλλωστε τον έχουμε ακούσει να απαγγέλλει ποιήματα ή να διαβάζει αποσπάσματα από κείμενα αρχαίων συγγραφέων. Αυτό που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους είναι η κλίση στην ζωγραφική. Στον κ. Σαμαρά αρέσει πάρα πολύ να ζωγραφίζει. Η δίνη όμως των ιστορικών γεγονότων στα οποία πρωταγωνίστησε του στέρησε και αυτή τη χαρά.
Οι πίνακες που ζωγράφισε ο αρχηγός της Ν.Δ. κοσμούσαν το γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Όταν το 1993 παραιτήθηκε από υπουργός, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Κατά την διάρκεια της μετακόμισης οι πίνακες χάθηκαν. Κανείς δεν γνώριζε, μέχρι σήμερα, την τύχη των πινάκων οι οποίοι εκτιμώνται από ειδικούς στα 150.000.000 ευρώ.
Η δημοσιογραφική έρευνα της “Ελληνοφρένειας” αποκάλυψε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, στενός συνεργάτης τότε του Α. Σαμαρά πήρε υπό την κατοχή του τους πίνακες για να τους σώσει από την μανία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σε μία σεμνή τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα κεντρικά της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού ο Ν. Κακλαμάνης θα επιστρέψει του πίνακες πίσω στον Αντώνη Σαμαρά για να τους κρεμάσει ξανά στο γραφείο του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1993, μετά την παραίτηση του, ο κ. Σαμαράς έδωσε όρκο τιμής να μη ξαναπιάσει πινέλο στα χέρια του αν δεν γίνει πρώτα πρωθυπουργός.
Η Ελληνοφρένεια έχει την τιμή να σας παρουσιάσει κατ΄ αποκλειστικότητα τους τέσσερις πίνακες του προέδρου της Ν.Δ.



Τίτλος: ΟΙ ιππότες του ουρανού


Ζωγραφίστηκε το 1989 μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Διακρίνονται (από αριστερά προς τα δεξιά): Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Ντόρα Μπακογιάννη, Κέλλυ Μπουρδάρα, Γιώργος Σουφλιάς, Μιλτιάδης Έβερτ, Μαριέττα Γιαννάκου.