Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ηχηρό «χαστούκι» στη Ν.Δ. για το Βατοπέδι

Του Αλεξανδρου Αυλωνίτη
Νομικά ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να «κλείσει» τη δίκη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, ύστερα από σχετική συμφωνία της με εκπροσώπους της Ι. Μονής Βατοπεδίου, ικανοποιώντας σχετικό τους αίτημα.

Δικαστική εισήγηση που κατατέθηκε χθες στον Άρειο Πάγο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν νόμιμη και έπρεπε να είχε απορριφθεί η κοινή δήλωση που είχαν υποβάλει η Μονή και το Δημόσιο στις 25-6-04 για να μην εκδοθεί απόφαση από το Πρωτοδικείο Θράκης που όπως αποδείχθηκε αργότερα- θα δικαίωνε το Δημόσιο αναγνωρίζοντας ότι είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τμήματος των επίμαχων ακινήτων.

Καθυστέρηση
Η δικαστική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου δημοσιεύθηκε με 4 χρόνια καθυστέρηση το 2008 αφού η πρόεδρός του, Μ. Ψάλτη, αρνιόταν να την εκδώσει θεωρώντας ότι δεσμεύεται από τη συμφωνία μεταξύ Δημοσίου ? Μονής, παρ' όλο που οι δικαστές είχαν κρίνει σε «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη (από τις 24-4-04) υπέρ της κυριότητας του Δημοσίου. Σύμφωνα με δικαστική εισήγηση που υποβλήθηκε χθες προς το Γ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου, νόμιμα δημοσιεύθηκε η απόφαση έστω και ύστερα από 4 χρόνια (χάρη στην καθοριστική παρέμβαση του τότε Επιθεωρητή και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιω. Παπανικολάου), ενώ προτείνεται να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της Μονής ότι με την έκδοση της απόφασης ?παρά τη συμφωνία με το Δημόσιο- παραβιάστηκαν οι διατάξεις του Συντάγματος για τη δικαστική προστασία και της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για δίκαιη δίκη.
Η εισήγηση του αρεοπαγίτη ουσιαστικά εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την προσπάθειά της να κλείσει άρον-άρον τη δίκη, χωρίς να περιμένει το θετικό για το κράτος αποτέλεσμά της.
Ερευνα
Η δικαστική έρευνα κατέδειξε ότι οι εκπρόσωποι της Μονής, Εφραίμ και Αρσένιος είχαν πληροφορηθεί έγκαιρα το μυστικό αποτέλεσμα της δικαστικής διάσκεψης και γνωρίζοντας την αρνητική για τη Μονή εξέλιξη ζήτησαν από την τότε κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να συμφωνήσουν να «κλείσει» η δίκη, αίτημα που έγινε δεκτό. Για την υπόθεση αυτή και τη διαρροή του απορρήτου της διάσκεψης ασκήθηκε δίωξη σε βάρος των μοναχών και της προέδρου του δικαστηρίου που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 μηνών (με τριετή αναστολή), ενώ τελευταία έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης από το σώμα.
Στην εισήγηση του ο αρεοπαγίτης Σπ. Μιτσιάλης, τονίζει ότι η συμφωνία Μονής - Δημοσίου για «κλείσιμο» της δίκης δεν μπορούσε να υποβληθεί μετά τη διάσκεψη που έκρινε την υπόθεση και έπρεπε να απορριφθεί ως απαράδεκτη.
Imerisia