Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

«Πιλοτική» δίκη για το φόρο στα ακίνητα

«Μπαράζ» προσφυγών στα δικαστήρια για να καταπέσει ως αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα, που άρχισε να στέλνεται μέσω της ΔΕΗ, ξεκίνησαν οι φορολογούμενοι και διάφοροι επαγγελματικοί - κοινωνικοί φορείς, με στόχο να γίνει «πιλοτική» δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ηδη κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη ομαδική προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης (13-10-11) για την επιβολή Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Πιλοτική
Παράλληλα ζητά να γίνει «πρότυπη (πιλοτική) δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ για να κριθεί το ταχύτερο δυνατό αν το «χαράτσι» είναι αντισυνταγματικό, πριν οι πολίτες υποχρεωθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις ή πριν διακοπεί η ηλεκτροδότηση (σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής) αίτημα που αναμένεται να γίνει δεκτό από τριμελή επιτροπή υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμένο, έτσι ώστε να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή και στα υπόλοιπα δικαστήρια για τις αναμενόμενες χιλιάδες προσφυγές κατά των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου περιλαμβάνονται η προσβολή του πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, η εσφαλμένη επιλογή κριτηρίων για τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, η παράβαση της ελευθερίας των συναλλαγών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνεπάγεται η οικονομική εξαθλίωση (με έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, εξαναγκασμού πώλησής της κ.λπ.) στην οποία οδηγούν τα αλλεπάλληλα «χαράτσια» θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και προκαλώντας σε πολλούς οικονομικά ασθενέστερους προβλήματα επιβίωσης.
Στην ομαδική προσφυγή που υπέβαλαν το σωματείο «Ελληνες Φορολογούμενοι» μεμονωμένοι πολίτες, εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, δια του δικηγόρου τους Π. Χασιώτη, περιμένοντας τους λογαριασμούς με το χαράτσι για ακίνητά τους, επισημαίνεται:
Είναι αντισυνταγματική η ανάθεση σε ιδιώτη (ΔΕΗ) της εξουσίας να καταστρωθεί λίστα προσώπων για επιβολή φόρου, καθώς και του καταναγκασμού πληρωμής (με απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης), κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις συμβάσεις που έχουν οι καταναλωτές με τη ΔΕΗ και τις υποχρεώσεις απέναντί της. Ετσι, όμως, παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη διάκριση των εξουσιών, την οικονομική ελευθερία και την ελευθερία των συναλλαγών.
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ανταποδοτικό τέλος (αφού επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος για άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) αλλά για φόρο που το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να γίνεται αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης και να καθορίζεται από ιδιώτη, όπως συμβαίνει με την καταγραφή περιουσιακών στοιχείων από τη ΔΕΗ (μόνη επιτρεπτή είναι του Κτηματολογίου) τις τιμές ζώνης κ.λπ.
Η υπουργική απόφαση επιβάλλει αδιακρίτως τον ίδιο φόρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με κριτήρια την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίσει το πραγματικό εισόδημα κάθε φορολογούμενου.
Προσβάλλεται ο πυρήνας του συνταγματικά (και από την ΕΣΔΑ) κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
Παρά τη συνταγματική απαγόρευση διπλής φορολογίας, η ακίνητη περιουσία φορολογείται ξανά για το 2011 και η επιβολή του τέλους για αόριστο χρονικό διάστημα οδηγεί σε λίγα χρόνια στην καταβολή φόρων ίσων προς την αξία του ακινήτου, σαν να το αγοράζει ξανά ο ιδιοκτήτης.
Τέλος καθιερώνει αμάχητο τεκμήριο οικονομικής και φοροδοτικής ικανότητας κάθε ιδιοκτήτη, που είναι όμως πλασματική, χωρίς να του επιτρέπεται να ανταποδείξει την οικονομική του αδυναμία ούτε καν δικαστικά. Ετσι παραβιάζονται οι αρχές της φορολογικής ισότητας, της δικαστικής προστασίας και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
Imerisia.gr
Ilias