Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Προτείνει στην τρόικα κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ!

Σχέδιο για μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας έως και 4 μονάδες επιχειρεί να «περάσει» η κυβέρνηση από την τρόικα.
Η μείωση του ΦΠΑ, θεωρούν στο Yπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ομοβροντία μειώσεων τιμών στην αγορά.
Στο τραπέζι της κοινωνικής διαβούλευσης για το εθνικό φορολογικό σύστημα που ξεκινά άμεσα -υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας- ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Παντελής Οικονόμου αναμένεται να καταθέσουν προς συζήτηση τρεις βασικές εισηγήσεις:
1. Μείωση του βασικού και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε 20% και 9% αντί 23% και 11% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% και των ειδικού καθεστώτος φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
2. Κατάργηση των ειδικού καθεστώτος για τις ακριτικές περιοχές και ακόμα μεγαλύτερη μείωση ΦΠΑ για όλους, σε 19% και σε 9%.
3. Κατάργηση όλων των επιμέρους συντελεστών και επιβολή ενός μοναδικού και πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που θα καθοριστεί στη διαβούλευση, της τάξεως, για παράδειγμα, του 17% ή και χαμηλότερα.
Ερωτηματικό παραμένει ποιος συντελεστής θα ισχύσει για τα αγροτικά προϊόντα, αν και, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει έδαφος η εισήγηση για να υπαχθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, όπως ο τουρισμός και τα εξαγωγικά προϊόντα.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τα επονομαζόμενα νησιά «πολυτελείας». Στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού έχει τεθεί πρόταση η οποία προβλέπει την κατάργηση της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% προκειμένου για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
Παράγοντες του Yπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο στον υπουργό Ευ. Βενιζέλο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη.
Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική στις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ιδίως τη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση. Το κλιμάκιο επέμεινε ότι η μείωση των φόρων θα πρέπει να προχωρήσει μόνο στη βάση του ισοδύναμου αποτελέσματος.
Στην έκθεση της τρόικας τονίζεται ότι «η μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και δεν πρέπει να εξαντληθεί σε αλλαγές υπό καθεστώς χρονικής πίεσης».
Το σενάριο πάντως για την επιβολή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένει με αγωνία η αγορά, καθώς θεωρείται «μονόδρομος» για την αύξηση του τζίρου και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
dimokratiki.gr