Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μην έχετε ευσεβείς πόθους ότι οι κυβερνήσεις θα σώσουν την κατάσταση.

Μια εμφάνισή του στην εκπομπή "The One Show" στο BBC ήταν αρκετή για να ανάψει αρκετές φωτιές και να γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα παγκοσμίως.

Ο λόγος για τον χρηματιστή-κερδοσκόπο Alessio Rastani ο οποίος είπε στην γνωστή εκπομπή του BBC:

"Εμάς τους χρηματιστές-κερδοσκόπους δεν μας νοιάζει πώς θα σωθεί η οικονομία ή πώς θα αλλάξει η κατάσταση. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε χρήματα από την κρίση. Έχω μια εξομολόγηση να σας κάνω: πάω για ύπνο κάθε βράδυ και ονειρεύομαι άλλη μια ύφεση, άλλη μια στιγμή σαν αυτή. Μην έχετε ευσεβείς πόθους ότι οι κυβερνήσεις θα σώσουν την κατάσταση. Δεν κυβερνούν οι κυβερνήσεις αλλά η Γκόλντμαν Σακς. Η Γκόλντμαν Σακς δεν νοιάζεται για το σχέδιο διάσωσης, ούτε τα μεγάλα κεφάλαια".
Αμέσως μετά από αυτήν την εκπομπή εμφανίστηκε στο CNN, ετοιμάζει βιβλίο, ενώ έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό "Forbes". 

Ας δούμε, όμως, και άλλα σημεία της συνέντευξης του Rastani στην εκπομπή "The One Show": "Η ευρωζώνη θα καταρρεύσει με μεγάλο θόρυβο. Οι αγορές κυριαρχούνται από φόβο".

Στην ερώτηση "Τι προτείνετε για να βελτιωθεί η οικονομία απάντησε: "Δύσκολη ερώτηση. Προσωπικά δε με νοιάζει. Είμαι χρηματιστής, δεν με νοιάζουν αυτά. Αν δω μια ευκαιρία να βγάλω χρήματα αυτό με νοιάζει". 

Τέλος, ερωτώμενος "Αν δείτε τον κόσμο γύρω μου, τα σαγόνια έχουν πέσει από αυτά που είπατε. Αλλά αυτά δεν βοηθάνε ούτε εμάς ούτε την ευρωζώνη. Τι έχετε να πείτε γιαυτό;" απάντησε:

"Ακούστε με όλοι που με παρακολουθείτε. Η οικονομική κρίση είναι σαν τον καρκίνο. Αν απλώς κάθεστε και περιμένετε, νομίζοντας ότι θα περάσει θα εξαπλωθεί σαν καρκίνος και θα είναι αργά[...] Η πρόβλεψή μου είναι ότι σε λίγους μήνες οι οικονομίες εκατομμυρίων ανθρώπων θα εξανεμιστούν. Να είστε προετοιμασμένοι".


e-observer