Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας

Απότομη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη προβλέπουν 8 κορυφαία ευρωπαϊκά ινστιτούτα.

Η πρόβλεψη απότομη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ήρθε από τα 8 κορυφαία ευρωπαΪκά ινστιτούτα: IWH, Kiel Economics, Ifo, IfW, RWI, ZEW, το KOF της Ζυρίχης και το IHS της Βιέννης.

Σε κοινή ανακοίνωση τους πριν από έξι μήνες τα ινστιτούτα προέβλπαν 2% ανάπτυξη για το 2012 αλλά τώρα περιέκοψαν την εκτίμηση τους στο 0,8%, ενώ «δείχνουν» γι’ αυτό το αποτέλεσμα την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας δυσκολεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της υπόλοιπης Ευρώπης και όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ ο κίνδυνος ύφεσης είναι εκ νέου ορατός.

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη απειλή να γίνει τραπεζική κρίση και επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την γερμανική οικονομία επίσης» αναφέρουν οι 8 οργανισμοί σε ανακοίνωση τους.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η χειροτέρευση στα οικονομικά στοιχεία προέκυψε από μία «ξεκάθαρη άνοδος της αβεβαιότητας» που μειώνει την εγχώρια ζήτηση, ενώ εκτιμούν ότι τα οικονομικά προβλήματα θα πλήξουν μεταξύ άλλων και το δυνατό σημείο της Γερμανίας, τις εξαγωγές.
real