Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Στο έλεος της αδιαφορίας οι ακρίτες

Φίλιππος Καραμέτος-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δραματικές είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται, εν έτει 2012, στα απομακρυσμένα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου και σε ορεινές περιοχές του Έβρου, όσον αφορά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και την εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων.


Για κάποιους τα παραπάνω θεωρούνται αυτονόητα, ωστόσο οι εικόνες που συναντά κάποιος που επισκέπτεται τις ακριτικές περιοχές είναι αποκαρδιωτικές. Η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει πλήρως τους ακρίτες μας, ενώ οι προσπάθειες κάποιων φιλότιμων και των ιατρικών συλλόγων της χώρας για παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας δεν είναι αρκετές.

Το οδοιπορικό Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί και φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών και αναλώσιμων υλικών στα ακριτικά και ξεχασμένα νησιά. Στην Ανάφη και το Αγαθονήσι δεν υπάρχει ούτε ένα φαρμακείο. Στη Γαύδο το αγροτικό ιατρείο δεν έχει τηλέφωνο, νερό και ρεύμα, στους Λειψούς για μία απλή εξέταση αίματος απαιτείται μεγάλο ταξίδι, ενώ στο Καστελλόριζο και την ορεινή Όλυμπο Καρπάθου οι κάτοικοι ελπίζουν να μην αρρωστήσουν, καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχει γιατρός ούτε για δείγμα!

Το Οδοιπορικό Υγείας ξεκίνησε στο πλαίσιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που ίδρυσαν οι δύο φορείς τον Φεβρουάριο του 2012 για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012 με επισκέψεις στη Χάλκη, τη Σύμη και τη Νίσυρο.


Στη δεύτερη φάση, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, πρωτοστατούντων του προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη, και του γενικού διευθυντή της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κ. Δήμτσα, επισκέφθηκε τους ακρίτες από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, τη Γαύδο έως το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς, για να προμηθεύσει τα αγροτικά ιατρεία με φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό, να καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να «υιοθετήσει» τα προβλήματα των κατοίκων των περιοχών.




Στη Γαύδο θα μπορούσαν να σωθούν ψυχές, αν το αγροτικό ιατρείο διέθετε τηλέφωνο, αν είχε ρεύμα όλο το 24ωρο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο! Τότε, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το Σύστημα της Τηλεϊατρικής και να σωθούν ασθενείς.


Κανένα φαρμακείο δεν υπάρχει στο Αγαθονήσι. «Κάποτε μας προμήθευαν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, τώρα έπαψε και αυτό» σημείωσαν προ καιρού με πόνο ψυχής ο δήμαρχος κ. Κοττόρος και οι κάτοικοι, καταθέτοντας την αγωνία τους για την καθυστερημένη άφιξη των αναγκαίων φαρμάκων λόγω των δυσκολιών πρόσβασης του νησιού και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι, όταν ο καιρός το επιτρέπει, βρίσκουν καταφύγιο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σάμου, που, όπως λένε, τους έσωσε πολλές φορές.

Στους Λειψούς, οι ασθενείς πρέπει να πηγαίνουν στα μεγαλύτερα νησιά για μία εξέταση αίματος και μία ακτινογραφία! Το Πολυδύναμο Ιατρείο των Λειψών, αν και διαθέτει τον άρτιο εξοπλισμό για αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις, δεν είναι σε θέση να τον λειτουργεί, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα αγαθά. Επίσης, ένας χώρος εξοπλισμένος με ακτινολογικά μηχανήματα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης χρημάτων για την αναγκαία ακτινοπροστατευτική μόνωση. Για μία ακτινογραφία, οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο νησί!


Στους Αρκιούς, καταγράφηκαν οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό για την κάθε οικογένεια και άνοιξε
«γέφυρα» μελλοντικής υγειονομικής στήριξης έγκυρα και έγκαιρα, με την υπόσχεση να μη μείνει κανένας κάτοικος στο νησί χωρίς τα απαραίτητα φάρμακά του. Παράλληλα, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασε τα τελευταία 6 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε ένα νησί χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα, χωρίς καμία μέριμνα από την Πολιτεία. Ο κ. Στόικος, δήμαρχος Πάτμου, στην οποία ανήκουν αυτοδιοικητικά οι Αρκοί, υποδέχθηκε με μεγάλη συγκίνηση τους εκπροσώπους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, εκφράζοντας τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τη στήριξη των κατοίκων στο υγειονομικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Πατούλης και ο γενικός διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», κ. Δήμτσας, δήλωσαν ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής «υιοθετεί» μέσα από τα Οδοιπορικά Υγείας τα προβλήματα των κατοίκων των άγονων νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών.


Κατά την επίσκεψη σε κάθε νησί, εθελοντές γιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής εξέτασαν τους κατοίκους που παρουσίαζαν προβλήματα υγείας, έλεγξαν την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού και προέβησαν στους απαραίτητους εμβολιασμούς σε όσα παιδιά χρειάστηκαν εμβόλια.



Zougla.gr