Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Μια μόλις πρόσληψη νέου υπαλλήλου για κάθε δέκα που θα αποχωρούν θα γίνεται στο Δημόσιο και για το 2012. Η αυστηροποίηση του πλαισίου προσλήψεων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσουν τις βασικές γραμμές επί των οποίων θα κινηθεί το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει στην τρόικα τη δέσμευσή της στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Στόχος των εξαιρετικά περιορισμένων προσλήψεων είναι έως το 2015 να έχει μειωθεί κατά 150.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς το επώδυνο μέτρο των απολύσεων. Το Μνημόνιο ωστόσο προέβλεπε μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις κάτι που όμως θα απαιτούσε απόλυση ήδη εργαζομένων.
Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, με τα σημερινά δεδομένα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο από το 2010 έως το 2015 θα φτάσουν τις 124.100, συνεπώς για να τηρηθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist τον περιορισμό των προσλήψεων σε 1 στις 10. 
 
24h NewsRoom