Ο
Τάσος είναι εδώ…Με αυτή τη φράση ξεκινά την συνέντευξη της στη Γνώμη η
νέα δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά. Παντού η σκιά του Τάσου Αλιφέρη αφού η
σφραγίδα του έχει μπει ανεξίτηλα πάνω τη μικρή και όμορφη Τήλο. Η νέα
δήμαρχος Μαρία Καμμά μιλά στη Γνώμη για το χθες, το παρόν αλλά και το
μέλλον της Τήλου μέσα από τη εμπειρία της αλλά και μέσα από αυτά που
άφησε παρακαταθήκη ο Αλιφέρης.
«Το έργο του –λέει η κ. Καμμά- ήταν πρωτοποριακό. Δημιούργησε υποδομές που έδωσαν πνοή στο νησί. Η διατήρηση του φυσικού πλούτου της Τήλου ήταν ένα στοίχημα που το κέρδισε και σήμερα εμείς καρπωνόμαστε τα αποτελέσματα».
Η κ. Καμμά στέκεται ιδαίτερα στο Sea Star το οποίο χαρακτηρίζει ως καμάρι της Τήλου. « Είναι το ασθενοφόρο, ο δρόμος, το λεωφορείο, είναι τα πάντα. Όλοι είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε ζωντανό». Φέτος η Τήλος όπως λέει η δήμαρχος έχει μια μείωση στον τουρισμό 5-10%, συγκριτικά μικρή με άλλες περιοχές και αυτό όπως μας εξηγεί οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον.
Δεν κρύβει την απογοήτευση της γιατί το νησί τέσσερις μήνες από την απώλεια του Αλιφέρη η θέση του γιατρού στο νησί παραμένει κενή. Ελπίζω να λυθεί σύντομα, δηλώνει, για να μην αναγκαστούμε να πιέσουμε όπως μας έμαθε εκείνος…
Αν συναντούσε την πολιτική ηγεσία τι θα ήθελε να της πει; « Θα ζήταγα να αφήσουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν! Και οι επιχορηγήσεις να επανέλθουν προς τους νησιώτικους δήμους στα αρχικά τους επίπεδα αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανθρώπους που ζουν αξιοπρεπώς πάνω σε αυτά τα μέρη…»
1. Δήμαρχος Τήλου εδώ με μερικούς μήνες...Πόσο βαριά είναι η σκιά του Τάσου Αλιφέρη;
Δεν είναι εύκολο να δεχθείς ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν υπάρχει πια.
Ο Τάσος είναι εδώ... έχω την αίσθηση πως ότι κάνω το κάνω περιμένοντας τον να επιστρέψει από κάποια δουλειά εκτός Τήλου... Προσπαθώ λοιπόν να τον αναπληρώσω όσο μπορώ καλύτερα, πράγμα βέβαια καθόλου εύκολο αλλά συνάμα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό! Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε απόφαση που πρέπει να πάρω για τον δήμο, σκέφτομαι τι θα ήθελε και πως θα ενεργούσε εκείνος; και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι μεγαλώσαμε μαζί του. Ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε πως να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε έχοντας πάντα στόχο να φτιάχνουμε όμορφα πράγματα, γιατί είμαστε πλασμένοι για τα όμορφα πράγματα, όπως του άρεσε να λέει.
Ο Τάσος ήταν ένας αγωνιστής που ήξερε πραγματικά να αγαπάει και να προσφέρει χωρίς να περιμένει τίποτα -δεν είναι τυχαίο που τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ένα σπίτι που το αποτελούσαν δύο μόνο δωμάτια... Δεν θα έλεγα λοιπόν πως είναι βαριά η σκιά του αλλά ένα κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι φτιάχνοντας μία Τήλο ονειρεμένη για εμάς και τα παιδιά μας.
2. Αναλάβατε να συνεχίσετε το έργο ενός πρωτοποριακού δημάρχου. Πως είναι αλήθεια να είσαι δήμαρχος ενός μικρού νησιού την εποχή του μνημονίου;
Ο Τάσος δημιουργούσε πολιτική. Παρήγαγε πολιτική που έπειθε. Δεν ήταν δύσκολο όμως γιατί το έργο του είναι πράγματι πρωτοποριακό όχι μόνο για τα έργα που υλοποίησε αλλά και με τι πόρους κατασκευάστηκαν αυτά. Και το λέω αυτό γιατί τα έσοδα του δήμου μας είναι ελάχιστα οπότε έπρεπε να βρει χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς και αυτό το πέτυχε στο μέγιστο βαθμό. Βέβαια η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν είναι πια η ίδια, όμως πιστεύω ότι με έναν σωστό προγραμματισμό και με στοχευμένες ενέργειες μπορείς να δημιουργήσεις υποδομές οι οποίες θα δώσουν πνοή στο νησί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι δράσεις που αφορούν το περιβάλλον. Το <πράσινο ταμείο> είναι ίσως το μοναδικό ταμείο που έχει αδιάθετους πόρους και εκεί ο δήμος μας στοχεύει. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς η διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού πλούτου του νησιού μας, ένα στοίχημα το οποίο ξεκίνησε ο Τάσος Αλιφέρης και τα αποτελέσματά του είναι αυτά που σήμερα εμείς καρπωνόμαστε.
3. Το σημαντικότερο για εσάς ζήτημα φαντάζομαι ότι είναι η επιβίωση του πλοίου " Sea Star" που συνδέει το νησί με τη Ρόδο. Θα τα καταφέρετε;
Το Sea Star είναι το καμάρι της Τήλου όπως το αποκαλούν οι Τηλικοί και η λέξη αυτή περικλείει πολλά όπως ασθενοφόρο, δρόμος, λεωφορείο και εν ολίγοις το κυριότερο μέσο του νησιού μας να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε όλοι είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε ζωντανό. Ήδη έχουμε προχωρήσει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας όχι μόνο με την Ρόδο αλλά και με τα γύρω νησιά με ένα σχέδιο το οποίο αν τελικά πετύχει θα μας βγάλει από την απομόνωση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θέλουμε να είναι μόνη της η Τήλος, θέλουμε και συμμάχους τα γύρω νησιά με πρωτεργάτη την Περιφέρειά μας.
4. Τουριστικά πως πάει φέτος το νησί;
Σε γενικές γραμμές έχουμε μία μείωση της τάξεως του 5-10% κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν λάβει κανείς υπόψη το γενικότερο κλίμα της εποχής...
Η Τήλος έχει το πλεονέκτημα οι μισοί τουρίστες που την επισκέπτονται να είναι επαναλαμβανόμενοι, να φανταστείτε ότι νεαρά ζευγάρια που έρχονταν στην Τήλο πριν πολλά χρόνια έρχονται ακόμη και σήμερα φέρνοντας όμως μαζί τους και τα εγγονάκια τους! Επίσης ένας λόγος που δεν έχουμε μεγάλη μείωση της τουριστικής μας κίνησης είναι αυτό ακριβώς που ανέφερα παραπάνω: ο φυσικός μας πλούτος. Η Τήλος προσφέρεται για μοναδικές εναλλακτικές δραστηριότητες όπως είναι η παρατήρηση πουλιών ακολουθώντας τα πολυάριθμα μονοπάτια μέσα από διαδρομές γεμάτες αρώματα και χρώματα. Τέλος βέβαια πρέπει να πούμε ότι αν δεν υπήρχε το καράβι μας θα ήμασταν πολύ χαμηλότερα σε κρατήσεις και επισκέψεις κυρίως ημερήσιου τουρισμού. Η Τήλος λόγο του Sea Star έχει καταστεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός για ημερήσιες εκδρομές.
5. Εκτός από το ακτοπλοϊκό ποια άλλα είναι τα πιο βασικά προβλήματα του νησιού;
Ο Τάσος Αλιφέρης εκτός από σπουδαίος Δήμαρχος ήταν και ένας εξαιρετικός γιατρός που επί τρεις δεκαετίες πρόσφερε τις πολύτιμες ιατρικές φροντίδες του στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού μας. Δυστυχώς τέσσερις μήνες μετά την απώλεια του η θέση του στο ιατρείο δεν έχει ακόμη καλυφθεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ελλειπή ιατρική περίθαλψη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ελπίζω να μην χρειαστεί να «πιέσουμε» όπως εκείνος μας έμαθε, για να κατακτήσουμε το αυτονόητο! Τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ίδια που έχουν και όλες οι υπόλοιπες απομακρυσμένες και κυρίως νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας.
6. Αντιμετωπίζετε πρόσωπο με πρόσωπο την ελληνική γραφειοκρατία. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Αρκετά δύσκολο και ψυχοφθόρο! Και να φανταστείτε ότι τα γνωρίζω καλά από πρώτο χέρι λόγο της ιδιότητάς μου ως υπαλλήλου ... Εδώ πρέπει να σας πω ότι αν όλες αυτές οι εργατοώρες που ξοδεύονται από όλους (πολιτικούς, υπαλλήλους και πολίτες) στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δυστυχώς τις περισσότερες φορές για ασήμαντους λόγους, αν τις μισές από αυτές τις ώρες τις δουλεύαμε, τότε σίγουρα η χώρα μας θα ήταν τελείως διαφορετική!
7. Ως δήμαρχος ενός μικρού νησιού τι θα ζητούσατε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία; Τι αλλαγές και που θα προτείνατε;
Θα ζήταγα να αφήσουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν! Τόσα χρόνια οι άνθρωποι σε αυτά τα μικρά απομακρυσμένα νησιά έμαθαν να αγωνίζονται καλά για την επιβίωσή τους. Πόσοι άραγε από αυτούς τους πολιτικούς της Αθήνας ξέρουν τι σημαίνει αποκλεισμός σε ένα μικρό νησί; Πόσοι από αυτούς χρειάστηκε να φύγουν από τα 10 και 12 τους χρόνια από την αγκαλιά της μάνας τους για να πάνε σε άλλο μέρος να μείνουν προκειμένου να έχουν την στοιχειώδη μόρφωση; Πόσοι από αυτούς χρειάστηκε να περιμένουν το πλοίο μία φορά στις 10 ημέρες για να έχουν ψωμί και φάρμακα; η λίστα είναι μεγάλη, έχω να πω και άλλα... Και η ανταμοιβή για τους ανθρώπους που επέμειναν, έμειναν εδώ φυλάσσοντας νέες Θερμοπύλες, είναι να τους σέρνουν στα δικαστήρια και να τους απειλούν ότι θα τους κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους επειδή ΤΟΛΜΗΣΑΝ! Τόλμησαν να ρισκάρουν και πέτυχαν, φανταστείτε δηλαδή να μην πετύχαιναν, να κρατηθούν εδώ πάνω ζωντανοί και να βγάλουν το νησί τους από την απομόνωση και τη μιζέρια! Αυτό λοιπόν που θα ζητούσα είναι να σταματήσει το παιχνίδι με αυτές τις αστειότητες που λέγονται καταλογισμοί σήμερα και δεν ξέρω πως θα τους λένε αύριο! Στο τέλος θα ψάχνουν ανθρώπους να βρουν να τοποθετήσουν προκειμένου να μπορούν να λένε ότι λειτουργούν δήμοι!
Αλήθεια ο πολίτης, ο απλός πολίτης, έχει καταλάβει τι σημαίνει μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ προς τους ΟΤΑ (γιατί έτσι ακριβώς τα λένε!) κατά 50%; Να το πούμε να το καταλάβουμε όλοι, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η πολιτεία σου ζητάει εσένα νησιώτη δημότη, εσένα Τηλιακέ που για την επίσκεψη σε οδοντίατρο πρέπει να πας στη Ρόδο, ότι λόγο του μνημονίου ή όπως αλλιώς θα το πούνε αύριο, δεν μπορείς να έχεις λιμάνι, δρόμους, πλατείες, δημοτικό φωτισμό, δίκτυο ύδρευσης, ακόμη ακόμη και πιστοποιητικό γεννήσεως γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί ο δήμος σου να προμηθευτεί χαρτί και μελάνι για να σου εκδώσει το πιστοποιητικό! Οι επιχορηγήσεις λοιπόν προς τους νησιωτικούς δήμους πρέπει να επανέλθουν άμεσα στα αρχικά τους επίπεδα αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανθρώπους που ζούνε αξιοπρεπώς πάνω σε αυτά τα μέρη....
8. Ποια ήταν μέχρι τώρα η καλύτερη στιγμή που έχετε ζήσει στο δημαρχείο της Τήλου
Οι καλύτερες στιγμές που ζω είναι όταν βλέπω το Sea Star να μπαίνει στο λιμάνι της Τήλου και όταν τρέχοντας έρχονται τα μικρά παιδιά και με περιτριγυρίζουν ...
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη
«Το έργο του –λέει η κ. Καμμά- ήταν πρωτοποριακό. Δημιούργησε υποδομές που έδωσαν πνοή στο νησί. Η διατήρηση του φυσικού πλούτου της Τήλου ήταν ένα στοίχημα που το κέρδισε και σήμερα εμείς καρπωνόμαστε τα αποτελέσματα».
Η κ. Καμμά στέκεται ιδαίτερα στο Sea Star το οποίο χαρακτηρίζει ως καμάρι της Τήλου. « Είναι το ασθενοφόρο, ο δρόμος, το λεωφορείο, είναι τα πάντα. Όλοι είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε ζωντανό». Φέτος η Τήλος όπως λέει η δήμαρχος έχει μια μείωση στον τουρισμό 5-10%, συγκριτικά μικρή με άλλες περιοχές και αυτό όπως μας εξηγεί οφείλεται στο φυσικό περιβάλλον.
Δεν κρύβει την απογοήτευση της γιατί το νησί τέσσερις μήνες από την απώλεια του Αλιφέρη η θέση του γιατρού στο νησί παραμένει κενή. Ελπίζω να λυθεί σύντομα, δηλώνει, για να μην αναγκαστούμε να πιέσουμε όπως μας έμαθε εκείνος…
Αν συναντούσε την πολιτική ηγεσία τι θα ήθελε να της πει; « Θα ζήταγα να αφήσουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν! Και οι επιχορηγήσεις να επανέλθουν προς τους νησιώτικους δήμους στα αρχικά τους επίπεδα αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανθρώπους που ζουν αξιοπρεπώς πάνω σε αυτά τα μέρη…»
1. Δήμαρχος Τήλου εδώ με μερικούς μήνες...Πόσο βαριά είναι η σκιά του Τάσου Αλιφέρη;
Δεν είναι εύκολο να δεχθείς ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν υπάρχει πια.
Ο Τάσος είναι εδώ... έχω την αίσθηση πως ότι κάνω το κάνω περιμένοντας τον να επιστρέψει από κάποια δουλειά εκτός Τήλου... Προσπαθώ λοιπόν να τον αναπληρώσω όσο μπορώ καλύτερα, πράγμα βέβαια καθόλου εύκολο αλλά συνάμα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό! Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε απόφαση που πρέπει να πάρω για τον δήμο, σκέφτομαι τι θα ήθελε και πως θα ενεργούσε εκείνος; και είναι λογικό αν σκεφτείς ότι μεγαλώσαμε μαζί του. Ήταν ο άνθρωπος που μας έμαθε πως να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε έχοντας πάντα στόχο να φτιάχνουμε όμορφα πράγματα, γιατί είμαστε πλασμένοι για τα όμορφα πράγματα, όπως του άρεσε να λέει.
Ο Τάσος ήταν ένας αγωνιστής που ήξερε πραγματικά να αγαπάει και να προσφέρει χωρίς να περιμένει τίποτα -δεν είναι τυχαίο που τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ένα σπίτι που το αποτελούσαν δύο μόνο δωμάτια... Δεν θα έλεγα λοιπόν πως είναι βαριά η σκιά του αλλά ένα κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι φτιάχνοντας μία Τήλο ονειρεμένη για εμάς και τα παιδιά μας.
2. Αναλάβατε να συνεχίσετε το έργο ενός πρωτοποριακού δημάρχου. Πως είναι αλήθεια να είσαι δήμαρχος ενός μικρού νησιού την εποχή του μνημονίου;
Ο Τάσος δημιουργούσε πολιτική. Παρήγαγε πολιτική που έπειθε. Δεν ήταν δύσκολο όμως γιατί το έργο του είναι πράγματι πρωτοποριακό όχι μόνο για τα έργα που υλοποίησε αλλά και με τι πόρους κατασκευάστηκαν αυτά. Και το λέω αυτό γιατί τα έσοδα του δήμου μας είναι ελάχιστα οπότε έπρεπε να βρει χρηματοδοτήσεις από άλλους φορείς και αυτό το πέτυχε στο μέγιστο βαθμό. Βέβαια η γενικότερη οικονομική κατάσταση δεν είναι πια η ίδια, όμως πιστεύω ότι με έναν σωστό προγραμματισμό και με στοχευμένες ενέργειες μπορείς να δημιουργήσεις υποδομές οι οποίες θα δώσουν πνοή στο νησί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι δράσεις που αφορούν το περιβάλλον. Το <πράσινο ταμείο> είναι ίσως το μοναδικό ταμείο που έχει αδιάθετους πόρους και εκεί ο δήμος μας στοχεύει. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς η διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού πλούτου του νησιού μας, ένα στοίχημα το οποίο ξεκίνησε ο Τάσος Αλιφέρης και τα αποτελέσματά του είναι αυτά που σήμερα εμείς καρπωνόμαστε.
3. Το σημαντικότερο για εσάς ζήτημα φαντάζομαι ότι είναι η επιβίωση του πλοίου " Sea Star" που συνδέει το νησί με τη Ρόδο. Θα τα καταφέρετε;
Το Sea Star είναι το καμάρι της Τήλου όπως το αποκαλούν οι Τηλικοί και η λέξη αυτή περικλείει πολλά όπως ασθενοφόρο, δρόμος, λεωφορείο και εν ολίγοις το κυριότερο μέσο του νησιού μας να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε όλοι είμαστε αποφασισμένοι να το κρατήσουμε ζωντανό. Ήδη έχουμε προχωρήσει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας όχι μόνο με την Ρόδο αλλά και με τα γύρω νησιά με ένα σχέδιο το οποίο αν τελικά πετύχει θα μας βγάλει από την απομόνωση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θέλουμε να είναι μόνη της η Τήλος, θέλουμε και συμμάχους τα γύρω νησιά με πρωτεργάτη την Περιφέρειά μας.
4. Τουριστικά πως πάει φέτος το νησί;
Σε γενικές γραμμές έχουμε μία μείωση της τάξεως του 5-10% κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν λάβει κανείς υπόψη το γενικότερο κλίμα της εποχής...
Η Τήλος έχει το πλεονέκτημα οι μισοί τουρίστες που την επισκέπτονται να είναι επαναλαμβανόμενοι, να φανταστείτε ότι νεαρά ζευγάρια που έρχονταν στην Τήλο πριν πολλά χρόνια έρχονται ακόμη και σήμερα φέρνοντας όμως μαζί τους και τα εγγονάκια τους! Επίσης ένας λόγος που δεν έχουμε μεγάλη μείωση της τουριστικής μας κίνησης είναι αυτό ακριβώς που ανέφερα παραπάνω: ο φυσικός μας πλούτος. Η Τήλος προσφέρεται για μοναδικές εναλλακτικές δραστηριότητες όπως είναι η παρατήρηση πουλιών ακολουθώντας τα πολυάριθμα μονοπάτια μέσα από διαδρομές γεμάτες αρώματα και χρώματα. Τέλος βέβαια πρέπει να πούμε ότι αν δεν υπήρχε το καράβι μας θα ήμασταν πολύ χαμηλότερα σε κρατήσεις και επισκέψεις κυρίως ημερήσιου τουρισμού. Η Τήλος λόγο του Sea Star έχει καταστεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός για ημερήσιες εκδρομές.
5. Εκτός από το ακτοπλοϊκό ποια άλλα είναι τα πιο βασικά προβλήματα του νησιού;
Ο Τάσος Αλιφέρης εκτός από σπουδαίος Δήμαρχος ήταν και ένας εξαιρετικός γιατρός που επί τρεις δεκαετίες πρόσφερε τις πολύτιμες ιατρικές φροντίδες του στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού μας. Δυστυχώς τέσσερις μήνες μετά την απώλεια του η θέση του στο ιατρείο δεν έχει ακόμη καλυφθεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ελλειπή ιατρική περίθαλψη. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ελπίζω να μην χρειαστεί να «πιέσουμε» όπως εκείνος μας έμαθε, για να κατακτήσουμε το αυτονόητο! Τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα ίδια που έχουν και όλες οι υπόλοιπες απομακρυσμένες και κυρίως νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας.
6. Αντιμετωπίζετε πρόσωπο με πρόσωπο την ελληνική γραφειοκρατία. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Αρκετά δύσκολο και ψυχοφθόρο! Και να φανταστείτε ότι τα γνωρίζω καλά από πρώτο χέρι λόγο της ιδιότητάς μου ως υπαλλήλου ... Εδώ πρέπει να σας πω ότι αν όλες αυτές οι εργατοώρες που ξοδεύονται από όλους (πολιτικούς, υπαλλήλους και πολίτες) στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δυστυχώς τις περισσότερες φορές για ασήμαντους λόγους, αν τις μισές από αυτές τις ώρες τις δουλεύαμε, τότε σίγουρα η χώρα μας θα ήταν τελείως διαφορετική!
7. Ως δήμαρχος ενός μικρού νησιού τι θα ζητούσατε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία; Τι αλλαγές και που θα προτείνατε;
Θα ζήταγα να αφήσουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν! Τόσα χρόνια οι άνθρωποι σε αυτά τα μικρά απομακρυσμένα νησιά έμαθαν να αγωνίζονται καλά για την επιβίωσή τους. Πόσοι άραγε από αυτούς τους πολιτικούς της Αθήνας ξέρουν τι σημαίνει αποκλεισμός σε ένα μικρό νησί; Πόσοι από αυτούς χρειάστηκε να φύγουν από τα 10 και 12 τους χρόνια από την αγκαλιά της μάνας τους για να πάνε σε άλλο μέρος να μείνουν προκειμένου να έχουν την στοιχειώδη μόρφωση; Πόσοι από αυτούς χρειάστηκε να περιμένουν το πλοίο μία φορά στις 10 ημέρες για να έχουν ψωμί και φάρμακα; η λίστα είναι μεγάλη, έχω να πω και άλλα... Και η ανταμοιβή για τους ανθρώπους που επέμειναν, έμειναν εδώ φυλάσσοντας νέες Θερμοπύλες, είναι να τους σέρνουν στα δικαστήρια και να τους απειλούν ότι θα τους κατασχέσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους επειδή ΤΟΛΜΗΣΑΝ! Τόλμησαν να ρισκάρουν και πέτυχαν, φανταστείτε δηλαδή να μην πετύχαιναν, να κρατηθούν εδώ πάνω ζωντανοί και να βγάλουν το νησί τους από την απομόνωση και τη μιζέρια! Αυτό λοιπόν που θα ζητούσα είναι να σταματήσει το παιχνίδι με αυτές τις αστειότητες που λέγονται καταλογισμοί σήμερα και δεν ξέρω πως θα τους λένε αύριο! Στο τέλος θα ψάχνουν ανθρώπους να βρουν να τοποθετήσουν προκειμένου να μπορούν να λένε ότι λειτουργούν δήμοι!
Αλήθεια ο πολίτης, ο απλός πολίτης, έχει καταλάβει τι σημαίνει μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ προς τους ΟΤΑ (γιατί έτσι ακριβώς τα λένε!) κατά 50%; Να το πούμε να το καταλάβουμε όλοι, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η πολιτεία σου ζητάει εσένα νησιώτη δημότη, εσένα Τηλιακέ που για την επίσκεψη σε οδοντίατρο πρέπει να πας στη Ρόδο, ότι λόγο του μνημονίου ή όπως αλλιώς θα το πούνε αύριο, δεν μπορείς να έχεις λιμάνι, δρόμους, πλατείες, δημοτικό φωτισμό, δίκτυο ύδρευσης, ακόμη ακόμη και πιστοποιητικό γεννήσεως γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί ο δήμος σου να προμηθευτεί χαρτί και μελάνι για να σου εκδώσει το πιστοποιητικό! Οι επιχορηγήσεις λοιπόν προς τους νησιωτικούς δήμους πρέπει να επανέλθουν άμεσα στα αρχικά τους επίπεδα αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανθρώπους που ζούνε αξιοπρεπώς πάνω σε αυτά τα μέρη....
8. Ποια ήταν μέχρι τώρα η καλύτερη στιγμή που έχετε ζήσει στο δημαρχείο της Τήλου
Οι καλύτερες στιγμές που ζω είναι όταν βλέπω το Sea Star να μπαίνει στο λιμάνι της Τήλου και όταν τρέχοντας έρχονται τα μικρά παιδιά και με περιτριγυρίζουν ...
Πηγή: Εφημερίδα Γνώμη