Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Επανήλθε στο προσκήνιο η υπόθεση «Φ. Μανούσης»

Μόνο έμμεση είναι η σχέση της δίκης στην οποία αθωώθηκε από την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Τέλη Παυλίδη, κ. Παναγιώτης Ζαχαρίου, με την υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών επί κακουργημάτων, μετά από καταγγελίες του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση.
Το «δεξί χέρι» του πρώην υπουργού Αιγαίου έχει παραπεμφθεί, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για εκβίαση κατ' επάγγελμα και συνήθεια κατ' εξακολούθηση σε βάρος του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση, που κατήγγειλε ότι του ζητήθηκαν χρήματα προκειμένου να κατακυρωθούν σε ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του «άγονες γραμμές».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του εφοπλιστή, στις 3 Νοεμβρίου του 2006 είχε παραδώσει σε μετρητά στον κ. Ζαχαρίου στο γραφείο του 100.000 ευρώ και τρείς μέρες αργότερα τρείς επιταγές των 100.000 ευρώ η καθεμία.
Ο κ. Μανούσης είχε αφήσει να διαφανεί πως ο πρώην υπουργός Αιγαίου γνώριζε για τον εκβιασμό. Ωστόσο, ουδέποτε παραπέμφθηκε από τη Βουλή ο κ. Παυλίδης, να δικαστεί για την υπόθεση αυτή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε τη μη παραπομπή του.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κ. Ζαχαρίου απέσπασε συνολικά το ποσό των 667.000 ευρώ από τον εφοπλιστή «εκβιάζοντας», με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών, κάτι που ο κατηγορούμενος αρνείται, επικαλούμενος την οικονομική του ευρωστία.
Ο εισαγγελέας, που πρότεινε την παραπομπή Ζαχαρίου δεν φάνηκε να πείθεται απ' τον ισχυρισμό αυτό και επικαλέστηκε έγγραφο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για να στηρίξει την άποψή του ότι «υπήρξαν πληρωμές προς το πρόσωπό του από τον ανταγωνιστή του κ. Μανούση, επίσης εφοπλιστή κ. Αγούδημο».
Το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας κατά την δικάσιμο της 24ης Μαϊου 2012 με την υπ' αριθ. 29861/12 απόφασή του, αθώωσε τον κ. Ζαχαρίου από την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων για τις καταβολές που φέρεται να είχαν γίνει από τον εφοπλιστή κ. Αλ. Αγούδημο.
Σύμφωνα με τον κατηγορητήριο ο κ. Ζαχαρίου είχε παραστήσει στον κ. Αγούδημο ότι λόγω της ιδιότητας του ως Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αρ. Παυλίδη και λόγω, κατ' επέκταση, των σχέσεων που διατηρούσε ο ίδιος με τον ανωτέρω Υπουργό, αλλά και των γνωριμιών που διατηρούσε γενικότερα με υπαλλήλους και αντιπροσώπους του ανωτέρω Υπουργείου, είχε τη δυνατότητα να επιτύχει υπέρ του ανωτέρω εφοπλιστή και των εταιρειών του τη σύναψη συμβάσεων με το υπουργείο καθώς και την εξασφάλιση προνομιακής μεταχείρισης των εταιρειών αυτών στα πλαίσια των προγραμμάτων επιδοτούμενων δρομολογίων πλοίων και των διαφόρων διαγωνισμών που προκηρύσσονταν από το Υπουργείο Αιγαίου για την ανάθεση σε πλοία της εκτέλεσης δρομολογίων σε διάφορες γραμμές.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, που δεν επιβεβαιώθηκε από την ακροαματική διαδικασία, για τον ως άνω σκοπό ο κ. Ζαχαρίου είχε λάβει από τον εφοπλιστή κ. Αλ. Αγούδημο την 6η Οκτωβρίου 2005 το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, την 8η Φεβρουαρίου 2006 το ποσό των 5.000 ευρώ, την 28η Ιουλίου 2006 το ποσό των 8.000 ευρώ, την 16η Φεβρουαρίου 2007 το ποσό των 6.000 ευρώ και την 29η Μαϊου 2007 το ποσό των 7.000 ευρώ.
Ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά το διαβόητο "σκάνδαλο" Μανούση είχε γίνει τον Μαϊο του 2005 και διενεργήθηκε με πρόσκληση ενδιαφερομένων πλοιοκτητών για την εκτέλεση του επιδοτούμενου δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Σάμος - Κως - Ρόδος.

Όπως είχε καταγγελθεί συγκεκριμένα με την υπ' αριθμ. Δ.Μ/Φ.231.09/5157/25.05.2005 πρόσκλησή του, το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε την Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας ότι προτίθεται να προβεί με απευθείας ανάθεση στην μίσθωση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου για την εκτέλεση ενός δρομολογίου την εβδομάδα στη γραμμή Θεσ/νίκη-Σάμος-Κω-Ρόδος ή αντίστροφα και επιστροφή, για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2005.
Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στο πλοίο "Πηνελόπη" της "ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ LINES" και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, είχαν καταγγελθεί από τον κ. Μανούση, ως παράτυπες.
Είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ότι το "Πηνελόπη" δεν είχε ελληνική σημαία και ότι η "ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ LINES" δεν ήταν ελληνική εταιρεία αλλά εταιρεία offshore.
Το πλοίο φέρεται να είχε γίνει δεκτό στον διαγωνισμό, έλαβε ελληνική σημαία στις 6 Ιουλίου 2005 σύμφωνα με το πιστοποιητικό εθνικότητας που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ όλα τα έγγραφά του στον διαγωνισμό έχουν ημερομηνία 7 Ιουλίου 2005. Σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου τα δικαιολογητικά θα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 10-06-2005 και το πλοίο δεν θα μπορούσε να μετάσχει στον εν λόγω διαγωνισμό καθώς την ημερομηνία εκείνη δεν έφερε ελληνική σημαία.
Κληθείς να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στις 14 Απριλίου του 2009 σχετικά με τις καταβολές χρημάτων που έκανε ο κ. Αλ. Αγούδημος τις αρνήθηκε, στις 26 Μαϊου του 2010 ενώπιον του ανακριτή κ. Κωνσταντίνου Δεμέστιχα υποστήριξε ότι πρόκειται για δανεικά προς τον κ. Ζαχαρίου με τον οποίο διατηρεί οικογενειακές σχέσεις. Ο κ. Αγούδημος ρωτήθηκε από τον ανακριτή εάν έχει δώσει ποτέ χρήματα και απάντησε ότι ο πατέρας του είχε σχέσεις με τον κ. Ζαχαρίου και τον είχε πάρει τηλέφωνο πριν από χρόνια για να του καταθέσει το ποσό ως δανεικά.
Την «αντίφαση» με τα όσα είχε καταθέσει στη Βουλή ο κ. Αγούδημος δικαιολόγησε ενώπιον του ανακριτή εξηγώντας ότι είχε ερωτηθεί εάν εκβιάστηκε και έδωσε χρήματα στον Ζαχαρίου ή στον Παυλίδη για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον Μανούση και απάντησε αρνητικά.
Ο εφοπλιστής υποστήριξε μάλιστα ότι η κατακύρωση της άγονης γραμμής στο πλοίο του «Πηνελόπη» είχε γίνει με καθ' όλα αντικειμενικές και νόμιμες διαδικασίες.
Για τις καταβολές του εφοπλιστή Αγούδημου, που αποτέλεσαν αντικείμενο περαιτέρω ανάκρισης, ο Εισαγγελέας, που είχε εισηγηθεί την παραπομπή του κ. Ζαχαρίου στο κακουργιοδικείο, ανέφερε τα εξής:
«Οι καταθέσεις των χρηματικών αυτών ποσών παρουσιάζονται από τον ίδιο τον κατηγορούμενο και τον εφοπλιστή Αγούδημο, ότι αφορούν δάνεια της οικογένειας Αγούδημου προς αυτόν λόγω των πρόσκαιρων οικονομικών του προβλημάτων.
Ο κατηγορούμενος όμως δεν διευκρινίζει ποιες ανάγκες τον οδήγησαν να ζητήσει τα ως άνω χρηματικά ποσά, που τα χρησιμοποίησε, εάν τα επέστρεψε και με ποιό τρόπο. Eρχεται δε σε πλήρη αντίθεση η παραδοχή της εκδοχής των δανείων με τις αρχικές του επισημάνσεις για μεγάλη οικονομική επιφάνεια που του δίδει την δυνατότητα να καταθέτει μεγάλα χρηματική ποσά στους λογαριασμούς του.


dimokratiki.gr