Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Κόκκινες» γραμμές ήταν και πάνε...

Μετακινούνται συνεχώς οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. Νέα μέτρα ήδη «αχνοφαίνονται» στον ορίζοντα. Ανησυχίες προκαλούν πληροφορίες για ένταξη και φορολογικών μέτρων στο πακέτο των περικοπών ενώ στο στόχαστρο φαίνεται ότι μπαίνουν οι συντάξεις, τα εφάπαξ και τα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες, με το πλαφόν στις συντάξεις να πέφτει περίπου στα 2.000 ευρώ από 2.400 που είχε αρχικά υπολογιστεί.


Σύμφωνα με Τα Νέα, αποφασίστηκε ήδη οι περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τελικά στα 5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το πλαφόν στις συντάξεις να διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό των 2.400 ευρώ και να κινηθεί κοντά στην περιοχή των 2.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο, η υποχρέωση της Ελλάδας ήταν να συνεχιστεί η πορεία μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με την αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, αλλά και επιπλέον την έξοδο σε εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων, εντός του 2012. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα «παγώσει» το θέμα της εφεδρείας για φέτος, αλλά τα μηνύματα που λαμβάνει δείχνουν ότι οι ελεγκτές θα επιμείνουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν ότι η τρόικα θα αντιδράσει αν από το πακέτο των περικοπών για τη διετία 2013-2014 απουσιάζουν μέτρα μείωσης της μισθολογικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι οριζόντιες μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως σχεδόν αποφασίστηκε για τις συντάξεις άνω των 2.200 ευρώ. Εξάλλου το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπει επανεξέταση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και μειώσεις των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, με την επέκταση σε αυτές και του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση του πακέτου των περικοπών με φορολογικά μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει απέναντι στην τρόικα ότι δεν μπορεί να περικόψει τις δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ χωρίς να προκληθούν τεράστιες αντιδράσεις, αλλά και χωρίς να βαθύνει η ύφεση και ίσως προτείνει το τμήμα που απομένει, π.χ. από τα 8 δισ. ευρώ, που έχουν βρεθεί, μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ, να καλυφθεί με φορολογικά μέτρα.


tvxs.gr