Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών ζητά το ΔΝΤ

Τώρα επαινεί τις σχετικές προσπάθειες της Ισλανδίας

Την παρέμβαση των κυβερνήσεων, για τη διαγραφή μέρους των στεγαστικών δανείων των καταχρεωμένων νοικοκυριών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η εαρινή έκδοση του World Economic Outlook του οργανισμού διαπιστώνει ότι η συσσώρευση χρεών των νοικοκυριών σε εποχές φούσκας του δανεισμού, προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση όταν πια η φούσκα σκάει.
Χώρες όπως η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Βρετανία είδαν τα νοικοκυριά τους να βυθίζονται υπό το βάρος των χρεών που συσσώρευσαν την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, πριν από το 2007.
Όταν οι τιμές των ακινήτων κατέρρευσαν, πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από ό,τι άξιζαν τα σπίτια τους. Με την ανεργία σε αύξηση και τις επιπτώσεις της λιτότητας να πιέζουν τα νοικοκυριά, αυτά τα χρέη επιβαρύνουν σημαντικά τις οικονομίες, βαθαίνοντας την ύφεση και καθυστερώντας την ανάκαμψη.
Για αυτούς τους λόγους, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να παρέμβουν, προχωρώντας σε διαγραφές ή αναδιαρθρώσεις των ιδιωτικών χρεών.
Η μελέτη επαινεί τις σχετικές προσπάθειες της Ισλανδίας, αλλά και τα προγράμματα που είχαν εφαρμοστεί στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930.

isitimia.gr