Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Το Δημόσιο χρωστάει 13 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που καλύπτουν τις άγονες γραμμές.

Σοβαρά προβλήματα τόσο στην κάλυψη των πάνω από 50 άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών της χώρας όσο και στο σύνολο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων του νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας, προκαλεί το γεγονός ότι το Δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του στις εταιρείες που καλύπτουν τις άγονες γραμμές.
Το συνολικό ποσό των οφειλών αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις απειλούν την ομαλή λειτουργία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων πολλών νησιών της άγονης γραμμής. Οι οφειλές προέρχονται από τις επιδοτήσεις του 2011. Για φέτος το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 93 εκατ. ευρώ
ΟΙ «ΠΛΗΓΕΣ». Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε περιόδους πριν από την κρίση μια καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών δεν δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις εταιρείες, αλλά σήμερα που ο τραπεζικός δανεισμός είναι είδος πολυτέλειας και οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (660 ευρώ ο τόνος), οι οφειλές του Δημοσίου πρέπει να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατόν. Το 2011 οι ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών ξεπέρασαν για άλλη μια χρόνια τα 200 εκατ. ευρώ.
 
tanea.gr