Τρίτη 10 Απριλίου 2012

2" Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης, Τήλος 9-13 Ιουλίου 2012.

Για δεύτερη φορά θα διεξαχθεί στην Τήλο το συνέδριο Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης με θέμα «Η Φιλοσοφία ως Βιωμένη Εμπειρία: Πλοηγώντας Ανάμεσα σε Διχοτομίες Θεωρίας και Πράξης». Μετά την επιτυχή διεξαγωγή του ίδιου συνεδρίου πέρυσι και τις όμορφες εντυπώσεις που άφησε η Τήλος στους συνέδρους, αποφασίσαμε ότι αξίζει να το διοργανώσουμε ξανά και έτσι να επιχειρήσουμε να το καθιερώσουμε ως ένα διεθνές επιστημονικό γεγονός που αναδεικνύει την ιστορία και ατμόσφαιρα του νησιού.

Μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί συνεχή αγώνα και συχνά συναντά απρόβλεπτες δυσκολίες – με δεδομένη την απόσταση της Τήλου από τις χώρες προέλευσης των συνέδρων (π.χ. τα επιπλέον έξοδά τους για διανυκτέρευση στη Ρόδο πριν την άφιξη στην Τήλο, κλπ) καθώς και τη διεθνή κρίση που έχει αγγίξει τα πανεπιστήμια παντού. Όμως, παρά τα προβλήματα, βλέπουμε στη διατήρηση αυτού του συνεδρίου μια προοπτική προβολής του νησιού, σύνδεσης της φιλοσοφικής στοχαστικότητας με την ειδυλλιακή μυσταγωγία της Τήλου και οράματος ανάδειξης των νησιών όχι μόνο σε χώρους ξεκούρασης και διασκέδασης αλλά και σε χώρους υποδοχής της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας και καλλιέργειας πολιτισμού, αισθητικής και πνευματικότητας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε βρει αρωγή από τον ντόπιο πληθυσμό και τις Αρχές του νησιού, για άλλη μια φορά, όπως και πέρυσι. Όσο για το συνέδριο του 2011, η σκέψη του μας οδηγεί αναπόφευκτα σε μνήμη – ανάμνηση αλλά και μνημόνευση την ίδια ώρα – της οφειλής μας στον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη που στήριξε με θέρμη το όλο εγχείρημα. Το συνέδριο του 2012 σκοπεύει, και αυτό με το δικό του τρόπο, να υπηρετήσει το όραμα του ηγέτη που το νησί πρόσφατα έχασε, ένα όραμα που είναι τελικά ελπίδα και στοίχημα για όλους τους κατοίκους της Τήλου και για όλους εμάς που καταγόμαστε από το νησί, που το αγαπάμε και το απολαμβάνουμε.   

Δρ Μαριάννα Παπαστεφάνου, διοργανώτρια του συνεδρίου,
Αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης,
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής